Санкт-Петербург: забрана пропагирања хомосексуализма

"Овде није реч о митинзима и транспарентима сексуалних мањина, већ о јавним наступима, усмереним на популаризацију нетрадиционалних односа међу децом и омладином"
"Овде није реч о митинзима и транспарентима сексуалних мањина, већ о јавним наступима, усмереним на популаризацију нетрадиционалних односа међу децом и омладином"

У Санкт-Петербуругу је потписан закон о забрани пропаганде хомосексуализма и педофилије. Исправке, које је унео у документ губернатор града, предвиђају одговорност за такву пропаганду међу малолетницима. Закон ће ступити на снагу 10 дана након његовог званичног објављивања, преноси радио станица „Вести ФМ“.

Посланици Петербурга су усвојили овај закон 29. фебруара. Онима који прекрше овај закон сада прете казне од 500 хиљада па до милион рубаља. Законом је допуњен списак административних повреда радњама, као што су пропаганда хомосексуализма, бисексуализма, трансродности и педофилије међу малолетницима. При чему, како потврђују аутори документа, овде није реч о митинзима и транспарентима сексуалних мањина, већ о јавним наступима, усмереним на популаризацију нетрадиционалних односа међу децом и омладином.

Аутор законског пројекта, посланик Законодавне скупштине Виталиј Милонов је објаснио: „Ми говоримо о агитацији усмереној на малолетна лица. Људи са овом оријентацијом постоје, то је њихово грађанско право, нико их неће дирати или вређати. Ми говоримо о томе, да ако је то догађај оријентисан специјално ка деци и малолетницима, онда пропаганде тамо не сме бити„.

У септембру прошле године сличну иницијативу су одобрили посланици Архангелске регионалне скупштине. Они су усвојили законски пројекат „О посебним мерама заштите морала и здравља деце“, којим се забрањује пропаганда хомосексуализма међу малолетницима. Поред тога, документом су забрањени било какви догађаји у циљу такве пропаганде на територији ове области.

Међутим, организација ЛГБТ је већ упутила критике Законодавној скупштини Петербурга због такве иницијативе. Активисти за људска права су окривили законодавна лица овог града да вређају њихова права, пошто су, по њима, хомосексуалце фактички изједначили са педофилима. Код зграде Маринског дворца, где заседају локални посланици, прошетало је неколико транспарената са паролама „Не храните нас хомофобским законима“. Лидер руског пројекта за заштиту права „ГаyРуссиа.Ру” Николај Алексејев је предао захтев за заштиту части и достојанства члану Законодавне скупштине Санкт-Петербурга Виталију Милонову.

Међутим аутори законског пројекта, упркос томе не искључују чињеницу да ће Законодавна скупштина Санкт-Петербурга изнети исту законодавну иницијативу на савезни ниво.

Извор: Вести.ру

Напиши коментар