Адем Љајић – сплет политике и спорта

Адем Љајић, "нисам певао химну јер држим до себе"?!
Адем Љајић, „нисам певао химну јер држим до себе“?!

Пре неки дан видим у медијима главна вест да је нови селектор фудбалске репрезентације удаљио играча Адема Љајића из репрезентације. Адем је удаљен јер није попштовао једну од доредби уговора који је потписао, тачније није певао химну Србије, Боже правде.

Наравно, од целог случаја захваљујући „новинарима“ направљена је потпуно другачија прича, а избегнута је суштина.

Адем Љајић је фудбал почео да игра у ФК Јошаница из Новог Пазара. Као 14-годишњак 2005. Љајић прелази у Партизан из Београда. Свој први наступ за Партизан имао је на првој утакмици другог кола квалификација за Лигу шампиона 2008/09. 29. јула 2008, када је ушао као резерва у другом полувремену.

Љајић је 2. јануара 2009. потписао предуговор са Манчестер јунајтедом по којем је требало да постане члан тог клуба од 1. јануара 2010. Манчестер јунајтед међутим одустаје од предуговора пред меч Лиге Европе између Партизана и Тулуза који је требало да буде последњи Љајићев меч за Партизан. Постао је нови члан Фјорентине у јануару 2010.

Шира јавност је вероватно упозната са чињеницом да је Адем завршио наступе за Фјорентину након што је гестовима (кажу и псовкама, што Адем демантује) изарзио протест због измене, односно његовог изласка са терена, на шта је тренер Фјорентине реаговао сувише бурно (по мом укусу), тако што је скочио на њега и ударио га неколико пута. Шта се стварно ту десило зна само Фјорентина и Адем, али као што не одобравам овакав потез тренера, апсолутно не одобравам да играч себи за право даје да на било који начин коментарише потезе тренера. Након ових дешавања Адем се вратио у Нови пазар, и колико ми је познато тренутно је без професионалног ангажмана.

Управо због дешавања Адем је имао јак мотив да да свој максимум у играма за репрезентацију, и на тај начин себе наметне менаџерима и нађе себи професионални ангажман. Уместо тога, Адем Љајић својим гафовима себе представља као проблематичног играча и ако настави овако претвориће се у српског Балотелија, талента који не зна да се понаша и поштује оног ко му даје плаћа „хлеб“.

Него да се вратимо последњем потезу младог Љајића, прво и основно, Адем Љајић је потписао уговор у којем је један од захтева да се пева химна Србије. Пошто је потписник уговора сваки играч који игра за репрезентацију, за претпоставити је да га је Адем прочитао пре потписивања. Дакле, овде је упитна професионалност овог младог фудбалера, односно његова озбиљност у испуњавању обавеза које је прихватио на себе. Правно гледајући, Адем у потпуности крши оно што је потписао.

На слици видимо да Адему Љајићу није сметала химна када је играо у млађим категоријама (на слици је Адем први)
На слици видимо да Адему Љајићу није сметала химна када је играо у млађим категоријама (на слици је Адем први)

Сам Адем је прошао као фудбалер кроз млађе категорије репрезентације, давао је свој максимум, и никад није била спорна његова спремност да игра за своју земљу, нити је имао проблем са тим. Међутим, пријатељска утакмица са Шпанијом презентовала је неког новог Адема, односно изјаву која је запрепастила све грађане Србије, ево цитата те изјаве:

Љајић је изјавио да му је јако жао јер је одувек желео да игра за репрезентацију Србије, али да мора прво себе да поштује.

Љајић је рекао да химну није певао из личних разлога и да ту неће бити промена.

Шта значи задебљан део текста „мора прво себе да поштује„? Може ли то да нам појасни Адемов отац који је на све рекао да га схватимо јер Адем само жели да игра фудбал. Оваква изјава Љајића више нема везе са спортом него прелази у политику. Његова изјава се може протумачити као да је химна државе у којој је рођен нешто што ће деградирати његов понос и личност?! Како је могуће да тако нешто изјави млад момак, држављанин Србије, играч репрезентације? Адем је по вероисповести муслиман, али ни то не треба да буде разлог његове очигледне одбојности према химни Боже правде, јер се у химни нигде не одређује ништа што има везе са неком вером, али и без тога, то је химна државе у којој је рођен, у којој је одрастао и које је његова земља као и било ког другог ко у њој живи. Има ли по њему Бог националност?

На жалост на основу овакве изјаве Љајића могу да закључим да њему из неког разлога химна Србије мрска, да је не доживљава као своју, а то итекако има везе само са политиком, никако са спортом, и поред покушаја његовог оца да нас убеди како Адем не зна речи химне, као репрезентивац химну треба да зна, поготово када селектор уговором то захтева од сваког играча. Адемов отац, Сахмир Љајић овако је објаснио не певање химне од стране његовог сина:

Желео бих да упознам све људе о детаљима који су претходили овом чину. Пола сата пред састанак за утакмицу са Шпанијом, Адем ме је уобичајено позвао да би ме питао, шта да ради у вези певања химне. Питао сам га, сине јел знаш да је певаш, на шта је он одговорио да је проблем што не зна речи. Рекао сам му ако не знаш речи, покушај да се некако извучеш из ове ситуације, док не научиш, сагни главу да се не види да ли певаш. Резултат свега овога вам је познат„, рекао је Љајић Танјугу.

Желео бих овом приликом да извиним свима онима, који су се нашли увређени, чином мог сина Адема и да ме схвате као родитеља. Тиме бих желео да замолим све родитеље, па и Синишу Михајловића, а коме сам неизмерно захвалан за све што је учинио као тренер за мог сина. Адем од своје десете године игра за репрезентацију Србије, одбио је понуде многих репрезентација и патриотизам је тиме сигурно показао„, констатовао је Љајић.

Звучи ли ово објашњење као истинито, релано? Мени не, и време ће показати да ли се иза овог крије непознавање речи химне, или како се прича по граду ових дана, понуда једне земље да Адем заигра за њих (на шта још увек има право). Оно што је добра страна изјаве Адемовог оца, је извињење свима нама који смо Адемово објашњење схватили као увреду. Хвала на томе, што се мене тиче осетио сам се увређеним, и његово извињење је по мени фин, и поштовања вредан гест.

Селектор Синиша Михајловић са репрезентативцима
Селектор Синиша Михајловић са репрезентативцима

Поводом овог случаја огласио се и селектор Синиша Михајловић:

Сви играчи добили су уговор на почетку припрема, који су прочитали и потписали. То је за мене значило да се слажу са свим одредбама и да ће их се придржавати. Могло је да буде и оних који се не слажу, који не желе да га потпишу и они сада не би били са нама„, додао је Михајловић.

Постоје ствари преко којих не могу и нећу да пређем, а једна од њих је певање химне. Ако неко носи дрес и грб Србије, треба да репрезентује земљу у сваком тренутку. Разговарао сам са Љајићем, али није могао да ми објасни у чему је био проблем, рекао је само да су у питању били приватни разлози. Жао ми је, он је играч на кога сам рачунао и ово није била одлука искључиво против њега. Исто би било и да је било који други играч то урадио„, рекао је Михајловић за сајт ФСС.

Фудбалски савез Србије подржао је одлуку Синише Михајловића сматрајући да је Љајић прекршио Споразум о понашању који је Михајловић увео у национални тим:

ФСС је саопштио још на промоцији Синише Михајловића да ће му пружити сву подршку на путу успостављања нових правила понашања у ‘А’ репрезентацији, а то чини и овом приликом. Певање националне химне Србије уочи утакмица је једна од тачака Споразума, а Љајић је његовим потписом прихватио да ће се свих одредаба и придржавати, што у суботу није учинио„, навео је ФСС.

На крају, да се „игранка“ не заустави само на спорту потрудили су се бошњачки политичари који су листом подржали Љајића у одбрани „националних интереса“ јер је по њима певање химне државе у којој живе угрожавање националних права држављана Србије који се сматрају Бошњацима?!

Тако Санџачка демократска партија, чији оснивач је Расим Љајић, осуђује „националистички испад” Синише Михајловића. Ова странка сматра да је „овај инцидент само потврда онога што је СДП говорила у време проглашавања садашњих симбола Србије, а то је да су Устав, застава, химна и грб симболи са којима могу да се идентификују искључиво припадници већинског народа.

Сличног је мишљења Странка демократске акције (СДА) Сулејмана Угљанина која најоштрије осуђује „неодговорно и непрофесионално” понашање Синише Михајловића, а одлуку ФСС сматра „скандалозном”.

Нови Пазар: са једне од прослава победе репрезентације Турске
Нови Пазар: са једне од прослава победе репрезентације Турске

Остале странке у Новом пазару апсолутно подржавају такав став, а када се зна да Нови Пазар одушевљено слави успехе турских клубова, или тирске репрезентације, онда не треба да чуди што ово више није питање спорта, него питање политике. Пракса показује да су националне мањине врло гласне у тражењу права од Србије, али однос је потпуно супротан када се уз та права вежу и обавезе које их доносе, или поштовање државе која права даје.

Да ли је реаговао неко у Србији и појаснио зашто ово  вређа велику већину грађана Србије? Наравно да није, наши политичари су заузету пост изборном комбинаториком, али и да није тако, српски политичари познати су по апсолутном игнорисању националних интереса и бриге за Србију. Једноставно, у Србији је ситуација таква да  није пожељно бити Србин у Србији, а патриотизам се представља као и у свакој колонијалној управи, као нешто назадно и непотребно. То већ није срамота Адема Љајића, то је наша национална срамота.

Напиши коментар