Амфилохије: Црна Гора да се региструје код СПЦ

Амфилохије: Митрополија има вишевековни црквени и правни континуитет и субјективитет у Црној Гори
Амфилохије: Митрополија има вишевековни црквени и правни континуитет и субјективитет у Црној Гори

Митрополит црногорско-приморски Српске православне цркве (СПЦ) Амфилохије сугерисао је данас властима Црне Горе да државу региструју код цркве.

Амфилохије је после литургија у Манастиру Светог Димитрија код Даниловгарада за славском трпезом казао да се „моли богу да просветли“ лидера владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића, јер он и „његова власт прогоне цркву и траже од свете, древне цркве светосавске, да се региструје“, саопштила је Митрополија. 

Црногорске власти траже од Митрополије црногорско-приморске СПЦ да се региструје у Црној Гори као верска заједница и указују да је то начин решавања статуса свештеника те цркве који немају држављанство, а бораве на територији Црне Горе. Митрополија одбија да то учини и позива се „има вишевековни црквени и правни континуитет и субјективитет“ у Црној Гори.

Митрополије је такође у више наврата саопштила да регистрација СПЦ није могућа јер за то „не постоји правни основ“ у Закону о правном положају вјерских заједница из 1977. године који, у интерпретацији Митрополије, тражи регистрацију само новооснованих верских заједница.

Амфилохије је зато дана казао да би „било нормалније“ да он, као митрополит, затражи од Ђукановића и његових сарадника да се региструју јер је Митрополија „створила“ државу Црну Гору.

– Ако не жели да се региструје, нека не понижава Цркву – поручио је Амфилохије Ђукановићу и црногорској власти.

Митрополит је изразио наду да ће илидер ДПС и бивши премијер „примити свето крштење, као што су били крштени сви његови преци, па ће и он расмишљати о цркви на начин на који су размишљали они који су стварали Црну Гору“.

Извор: Бета

Напиши коментар