Аеромитинг – За и Против

Учешће чланица НАТО на Аеромитингу схвата као шамар. И онима који су чували наше небо и нама који смо свако вече гледали у исто то небо

Великим аеромитингом у недељу, 2. септембра, на војном аеродрому у Батајници биће обележено 100 година српског војног ваздухопловства. Јубилеј сам по себи вредан пажње, поштовања, дивљења.

Србија је пре једног века већ имала војну авијацију. Податак којима се не могу похвалити многи који су данас далеко испред нас. У Батајници ће бити организован аеромитинг на коме ће се посетиоцима представити оно најбоље из српске авијације, али и других светских војних сила.
Поред авиона и хеликоптера Ваздухопловства и ПВО Војске Србије, у летачком и статичком – изложбеном делу програма представиће се и остале ваздухопловне организације Републике Србије. У склопу аеромитинга реализоваће се изложба ваздухопловних технологија, наоружања и војне опреме. Према стању пријава на аеромитингу ће учествовати и авијација Аустрије, Бугарске, Данске, Италије, Румуније, Русије, САД, Словеније, Турске, Француске као и делегације Црне Горе и Украјине. Аеромитинг ће се одржати у организацији Министарства одбране.

То би, у најкраћем, била најава дешавања заказаног за недељу, 2. септембра. Сви они који воле авионе поново ће имати прилику да на небу над Београдом виде својеврсни дефиле летелица. Наших и оних из иностранства. И то ће заиста бити још један мали празник.

Шта је спорно?

Милосрдни часови демократије. Сваки пут кад чујем Н од НАТО сетим се пролећа 1999. и реакција је увек иста. Не волим! Тако је и са Аеромитингом.

Знам. Овај Аеромитинг је посебан – 100 година српског војног ваздухопловства. Одласком у Батајницу одајемо почаст свим нашим пилотима. Из свих периода бурне српске историје. А сложићемо се да је у последњих 100 година небо над Србијом било више него интересантно и пуно акције. Одласком на Аеромитинг одаћемо почаст и нашим пилотима који су тог пролећа 1999. бранили српско небо. Одаћемо почаст свима који су учествовали у обарању НАТО авиона. Јер овај Аеромитинг је и у њихову част. И то све стоји. И један део мене сматра да треба отићи и показати поштовање.

Други део учешће чланица НАТО на Аеромитингу схвата као шамар. И онима који су чували наше небо и нама који смо свако вече гледали у исто то небо, пратили борбу коју су наши водили против непријатеља. Учешће НАТО чланица на Аеромитингу једнак је као болесна потреба бившег министра војног да се фотографише на носачима авиона, да изјави да је његов стан НАТО база и гомила других сличних небулоза којима је вређао све нас који смо пролећа 1999. учили НАТО демократију. Милосрдно! Појављивање НАТО чланица на Аеромитингу схватам и као њихов начин да нам кажу и покажу са чиме су нас гађали и са чиме ће нас гађати ако поново одлучимо да мислимо својом главом и да слушамо своје срце.

Никад нисам тврдила да сам најпаметнија и да је само мој поглед на ствари исправан. У “борби” између одвања почасти нашим херојима и одласка на ноге окупатору бирам да у недељу, 2. септембра дан проведем са пријатељима. Што даље од Батајнице. Уосталом, век је век, али 101 година је исто велики успех. А тада, верујем, НАТО неће имати жељу да се појави у Батајници.

Извор: Ивин Свет

Подсетник, однос снага током бомбардовања:

Стране у сукобу Број земаља Површина
(км²)
Број станов.
(милиона)
БНД
(милијарда $)
БНД
по становнику ($)
ДБ
(милијарда $)
НАТО 19 22.327,24 743,83 11.731,15 13.532 3.311,94
СРЈ 1 102,00 11,5 21,94 1.980 3,85
Однос 19:1 228,7:1 67,3:1 518,3:1 5,83:1 860,3:1

 

Напиши коментар