Негирају Јасновац, још само да га опет отворе

У Хрватској још не прихватају одговорност за најсвирепије злочине у Другом светском рату

То што је рекао католички свештеник Разум, а што су пренели највећи хрватски медији, није ништа друго до „усташка промиџба“ милитантног дела Католичке цркве, каже историчар Јован Мирковић

Тврдња хрватског историчара и свештеника Стјепана Разума да је Јасеновац великосрпски мит а не логор у ком су током Другог светског рата свирепо убијани Срби, Јевреји и Роми, скандалозна је и нарушава ионако крхке односе између Србије и Хрватске, оцена је председника Томислава Николић и Владе Србије.
У Председништву, али и у Влади Србије оцењују да овакви ставови, које су пренели неки од наутицајнијих хрватских медија попут „Јутарњег листа“, не помажу јачању односа између две државе нити доприносе регионалној стабилизацији.

Овакви ставови, којима се ниподаштавају жртве и којима се фалсификује историја, не могу да допринесу неопходном превазилажењу анимозитета који постоји између два народа. Уверен сам да ће политичари бити свеснији и савеснији од оваквих квазиисторичара и да ће радити на јачању и поправљању односа између Србије и Хрватске – рекао јеМиливоје Михајловић, директор Владине канцеларије за сарадњу са медијима.

Публика на концерту „домољуба“ Томпсона који своје обожаваоце поздравља поздравом за дом спремни

Правник и посланик СНС-а Владимир Цвијан уверен је да овакво прекрајање историје не доприноси побољшању односа Србије и Хрватске и да беспотребно дестабилизују стање у региону.

Алергичан сам на овакав заостао начин размишљања, без обзира на то да ли он долази из Србије, Хрватске или неке друге земље. Уместо провокација, боље би било да радимо на јачању и развоју односа, сарадње, али нажалост, оваквих будала у региону имамо на претек и за извоз – наводи Цвијан.

Потпредседница СПС-а Дијана Вукомановић Разумове тврдње тумачи као покушај провокације који ремети добросуседске односе.

Као Српкиња из Хрватске, која је била у Јасеновцу, тврдим да је то место пуно доказа о антицивилизацијском злочину исто као што је то и Аушвиц. Без обзира на то шта ко прича и шта покушава да представи, Јасеновац ће остати тамна мрља хрватске историје. Као политичар могу да разумем право на слободу говора и мишљења, али не могу да разумем покушај прекрајање историје – рекла је потпредседница социјалиста.

Уобичајена порука за Србе у Хрватској, јасан континуитет са злотворском НДХ

Шта је рекао Стјепан Разум

„Јасеновцу су приписали и жртве које су страдале у Србији.“

„Усташки поздрав ‘За дом спремни’ један је од лепших, а убраја се у хришћанске и родољубиве.“

„Логор или сабирно поље Јасеновац је типичан пример манипулације како би манипулатори остварили свој циљ. Кад говоримо о логору Јасеновац, треба прије свега рећи да он није био никаква новост у пракси ратовања.“

Посланик ПУПС-а Момо Чолаковић каже да би у Хрватској, али и у Србији, требало ставити тачку на испитивање истинитости историје.

Није добро што сваке године добијамо историчаре који би да стварају историју по својим замислима, као што то овог пута покушава Разум. Ово није корак ка јачању односа две државе, јер цео свет је прихватио чињеницу да је у Јасеновцу почињен злочин над Србима. Наши државници извинили су се за злочине који су почињени над Хрватима у свим сукобима. Српском народу, који је највише страдао, сада би требало неко из Хрватске да смогне снаге и извини за злочине почињене над њим – поручује Чолаковић.

Хватање српске крви и вађење очију у тањир

Ревизија историје

Виши кустос у Музеју жртава геноцида Јован Мирковић, који је био и директор Спомен-подручја Јасеновац, каже  да оно што Стјепан Разум прича не заслужује озбиљан коментар.

Џаба њему сва стечена стручна и научна звања када је то што он говори ништа друго до „усташка промиџба“. Нажалост, он то ради уз подршку милитантног дела Католичке цркве, који настоји да релативизује усташке злочине у Другом светском рату и да ревидира историју. Да није тако, онда би се поводом оваквих изјава огласили надлежни органи из његове црквене хијерархије – упозорава Мирковић.

Упитан шта поводом тога треба да уради држава Србија, Мирковић каже:

Србија се није оглашавала ни када су биле у питању много озбиљније ствари.

Историчар Миодраг Јанковић такође сматра да овога пута не смемо да останемо неми пред неистинама:

Потребно је одмах окупити све стручњаке који су се бавили овом темом и сакупити доказе којих има много. Исто тако, петицијом затражити од Народне скупштине да усвоји резолуцију о геноциду у Хрватској.
Наш саговорник признаје да га чуди овај нови испад хрватског „домољубља“.

Фабрика смрти: Убијено 700.000

Познат и као фабрика смрти, Јасеновац је био један од највећих и најсуровијих концентрационих логора у Европи. У њему је, према различитим проценама, мучено и убијено чак 700.000 Срба, Јевреја, Рома и припадника других народа. Енциклопедија холокауста, „Јад Вашем“ и Центар „Симон Визентал“ располажу проценама о 500.000 до 600.000 жртава. Хрватска је остала упамћена и као једина земља на свету која је имала логор за децу.

Помрла српска деца у логору за децу Јастребарско

То није први пут да се Хрвати одају негационизму. Откако је Виктор Новак утврдио и документовао геноцид Хрвата над Србима 1941-1945, бројни су били негационистицки иступи хрватских историчара, политичара и свештеника. Изјава овог Стјепана Разума чист је покушај убијања сећања. То исто су радили Робеспјерови јакобинци после геноцида у Вандеји и касније. Француска република још није признала свој француско-француски геноцид у Вандеји, то исто раде Турци данас поводом њиховог геноцида над Јерменима. Починиоци геноцида који неће да га признају чине додатни злочин – меморицид. Значи, забашурују, лажу, фалсификују и наравно оптужују жртве да су оне криве. Жртве постају џелати! Док је Србија била у Југославији, морало се ћутати о хрватском геноциду због „братства и јединства“, „титоизма“. Сад Србија не сме више да ћути.

Логор Јасеновац-српске жртве на обали Саве

Вређање српског народа

Председник Коалиције удружења избеглица у Србији Миодраг Линта каже да изјава хрватског свештеника, која вређа потомке жртава и цео српски народ, захтева хитну реакцију српске владе.

Србија мора да затражи од Хрватске да се изјасни по том питању, јер је Јасеновац највеће стратиште на подручју бивше Југославије. Наш познати демограф Славољуб Живановић је на конференцији међународне комисије за истину о Јасеновцу, која је одржана у мају ове године у Бањалуци, навео да је у Јасеновцу страдало 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома – истиче Линта.

Саопштењем се јуче огласила и Међународна иницијатива за праћење антисрбизма:

Тврдње Стјепана Разума су највећи антисрпски скандал. Дан након 71-годишњице Јасеновца, један од најчитанијих хрватских листова објавио је чланак у ком се пориче холокауст.

Ауторке: Тања Ковачевић, Виолета Недељковић
Извор: Прес

Магацин коментар: На крају, уместо речи, слике испод ових речи нека нам буду наук, јер ове слике показују слике данашње Хрватске. Такође, као подсетник геноциду над Србима од стране хрватске државе у усташких формација погледајте линк Јасеновац геноцид и страницу Јадовно, и никад не заборавите да је Јасеновац само део система за истребљење Срба у Хрватској.

Слике данашње Хрватске

Напиши коментар