Спасимо Винчу, спасимо праисторију Балкана

Посетиоци ће моћи да виде предмете откривене између 1978. и 2011. године

Део археолошког налазишта Бело брдо у Винчи од јуче је, након две године, поново отворен за посетиоце. Нова стална поставка Музеја града Београда представиће вишемиленијумски континуитет живота метрополе неолита.

Удружење „Млади за туризам“ покренуло је и петицију „Спасимо Винчу“ да се реше бројни проблеми који нагризају локалитет уцртан на мапу светске културне баштине.

Како је откривена Винча, због чега је већ после првих ископавања постала кључно налазиште за тумачење преисторије Балкана и зашто још привлачи толику пажњу – само су нека од питања на која одговара поставка кроз предмете откривене између 1978. и 2011. године.

Захваљујући подршци Министарства културе и града Београда, успели смо да после две године, откад смо због клизишта и безбедности посетилаца били приморани да затворимо Археолошко налазиште Винча за посету, омогућимо да се бар део налазишта отвори за публику. Санирано је приступно степениште и поново ће се отворити музеолошка поставка на локалитету – кажу у Музеју града Београда.

На мапу светске културне баштине Винча је уцртана захваљујући налазима из неолитског периода, пре свега антропоморфним фигуринама. Свако откриће у Винчи је битно, али ниједно не може да поправи општу слику овог места које се деценијама мучи с нагомиланим проблемима.

Недавно смо приликом посете Винчи сазнали о дугогодишњим и горућим проблемима: нерешеним власничким односима, непостојању канализације, клизишту, музеју који је у ствари барака добијена осамдесетих као поклон од војске када је завршен ВМА, и стога смо одлучили да покренемо акцију „Спасимо Винчу – каже Владимир Крстовић у име Удружења „Млади за туризам“.

Ово удружење планира да у наредном периоду анимира и надлежне државне органе како би се очувало прворазредно налазиште. Могућност да се формира значајан археолошки парк с музејском зградом и пратећим програмом предвиђа и Генерални план Београда за 2012. годину.

Радно време нове сталне поставке

У периоду од 31. октобра до 1. априла посете Винчи и новој сталној поставци за групе биће омогућене по најави. Стручна вођења одвијаће се суботом и недељом од 10.00, 11.30, 13.00, 14.30, 16.00 и 17.30, а све додатне информације могу се добити на бројеве телефона 8065- 334 или 060-5005 -187.

Петиција се може потписати на овом линку .

Извор: 24 сата

Напиши коментар