Мађарски фашизам у пуном налету на Србију

Има и гласина да особе које веома скромно познају мађарски језик такође могу добити држављанство

Мађарски фашизам ових дана доживљава другу младост! Како другачије објаснити програм “отимања” Срба из Војводине, који ако прођу курс мађарског језика и докажу да им је неко из породице пореклом са територије “Велике Мађарске”, могу лако да добију мађарско, а самим тим и ЕУ држављанство!

Дакле, ако вам је неко рођен у Војводини, која је до 26. јула 1921. године била део Угарске, имате први предуслов да добијете држављанство. Ако вам је неко рођен у Бачкој у периоду од 11. априла 1941. до 20. јануара 1945. године, када је приликом поделе Југославије међу окупационим силама она припала тадашњој нацистичкој Мађарској – такође испуњавате услов за држављанство! Оно чега би требало да се стиди, званична Будимпешта се очигледно и данас поноси.

Поставља се питање да ли се као предак рачуна и неко од хиљаде Срба (а нарочито деце), које су мађарски нацисти од 41. до 45. бацали под залеђен Дунав?

У Војводини је све више школа за учење мађарског јер је то један од начина да се добије држављанство северних суседа. Приликом предаје докумената за добијање двојног држављанства један од предуслова је знање језика. “Порекло” се може доказати са изводима из матичне књиге рођених, умрлих, или са неком другом документацијом, на основу које се може утврдити да је та особа рођена или живела на територији велике Мађарске.

Мађарска влада игнорише постојање и деловање профашистичких организација, на слици присталице Јобика

Јован Тодоровић, који учи мађарски у једној од приватних школа у Новом Саду, каже за Дојче веле да мађарски учи да би добио мађарско држављанство. „Да се не лажемо, то држављанство ми првенствено треба да бих имао могућност да одем из Србије негде у иностранство, да бих могао да радим и живим иоле нормалније него ли у Србији“, признаје Тодоровић.

Има и гласина да особе које веома скромно познају мађарски језик такође могу добити држављанство. Генерални конзул Мађарске у Суботици Тамаш Коршош раније је демантовао такве наводе и рекао да је задатак надлежних да приликом преузимања документације да проверавају и запажају да ли неко течно говори мађарски језик, или не.

Он је ипак признао да су негде надлежни службеници више строги а негде мање, нарочито ако уоче да неко не зна најбоље мађарски језик, али у њему живи „мађарски идентитет“ (!?) и жеља да научи шта је мађарска култура.

Свако има право на свој избор, али Србима који учествују у овом неофашистичком пројекту Мађарске не служи на част, ма колико се у Србији тешко живи. Јер, једно је ако одете у печалбу у намери да зарадите, а друго је да продате веру за вечеру онима који су наше очеве и дедове свирепо убијали.

Замислите како би Европа реаговала када би држава Србија покренула програм да свако ко докаже порекло са територије Душановог царства или некадашње Југославије и уз то научи мало српски, може да добије наше држављанство? То би, наравно, био класичан фашизам и великосрпска хегемонија, а не легитимни национални пројекат, како га Мађари називају.

Аутор: Саша Суботичанин
Извор: Србин.инфо

Повезане теме:

Пасошима до велике Мађарске

Мађари открили бисту злочинцу Миклошу Хортију

Шта, између осталог, Срби треба да знају о Мађарима?

Напиши коментар