Сведоци: Гранату на Маркале испалила муслиманска војска

Мајор Расел: То је била очигледна пропаганда против Срба

Мајор Расел је био у тиму УН истражитеља који је истраживао прву од две експлозије на сарајевској пијаци, али и поред закључка који је послао команди у Загреб, да је немогуће утврдити да ли је граната испаљена са српских или муслиманских положаја, он је дан касније, посредством СНН „сазнао“ да су за тај напад одговорни Срби. 

То је била очигледна пропаганда против Срба, без доказа да су они нешто учинили„, објаснио је Расел правним саветницима Радована Караџића и изнео сензационално октриће.

Неколико дана после експлозије, у пратњи неколико припадника УН, обишли смо подрум једне зграде у Сарајеву где су снаге Армије БиХ чувале минобацаче. Стражар који је чувао то складиште најпре нам је тврдио да они не поседују минобацаче 120 мм, али када смо почели да отварамо сандуке угледали смо их.

Намерна грешка

Генерал Готје је такође установио да је и друга истрага припадника Унпрофор на Маркалама која је спроведена после експлозије , имала катастрофалне резултате.
Капетан Верди, аналитичар из тима Север Сарајево, Унпрофора је направио прорачуне око 15 часова тог дана, а онда је утврђено да је направио математичку грешку

Реч је о минобацачима ручне израде који су били истог калибра, исте боје и заварени на исти начин као и граната која је погодила пијацу„, испричао је овај официр канадске војске.

О првој експлозији на пијаци у центру Сарајева сведочиће на суђењеу Радовану Караџићу и канадски генерал Мишел Готје. Он је предводио истрагу УН шест дана по експлозији на Маркалама, а у свом извештају је указао на низ нелогичности у истрагама које су обавили претходни тимови Унпрофора.

Јоудри: Гранату испалили Муслимани

Један од Караџићевих сведока биће и канадски пуковник Стивен Јоудри, експерт – балистичар који је учествовао у анализи више стотина кратера насталих експлозијама минобацача разног калибра. Јоудри је такође био укључен у истрагу о експлозији на пијаци Маркале, а својим претпостављенима је након детаљне анализе изнео став да је 95 одсто сигуран да је граната стигла са положаја под контролом Муслимана.

Припадници француског контигента који су се први појавили на месту догађаја и из кратера су извадили ‘реп’ гранате од 120 мм чиме су битно биле умањене шансе да се сазна тачна путања и растојање одакле је пројектил испаљен.

Истражитељи из Тима Фребат 4 нису чак ни измерили дубину или угао пенетрације те гранате, нити израчунати угао пада, због чега се није могло ослонити на њихов извештај„, казао је генерал Готје у писаној изјави Караџићу која ће и бити предмет унакрсног испитивања.

Акаши: Није јасно ко је гађао Маркале

Бивши специјални изасланик Уједињених нација за бившу Југославију Јасуши Акаши, изјавио је да још увек није јасно ко је починио злочин на пијаци Маркале 1994. године када је погинуло 70 цивила.

Он је рекао да су УН истражиле случај Маркала, али да до краја није разјашњено одакле је испаљена граната која је усмртила скоро 70 особа, а око 150 ранила.
Закључак Одбора који смо формирали био је да је граната могла да дође и са стране босанских Срба, али и са стране коју је контролисала влада у Сарајеву, па је тај случај остао нејасан„, казао је Акаши новинарима.

Извор: vesti-online

Повезане теме:

Да ли је Сребреница режирана?

Акаши: Заштићене зоне биле су базе за прегруписавање

Напиши коментар