У Србији богати још богатији, а сиромашнима плене

Док богати дугују милионске износе, грађанима који дугују од три до пет хиљада динара ствари се пописију, а затим плене

Србија је држава са високим степеном сиромаштва и незапослености, неписмености, као и са слабом социјалном и здравственом заштитом. Србија је држава која је ушла у зону „високе задужености“ у којој влада корупција која је у врху Европе.

Србију води политичка и економска олигархија која се богати на рачун својих бирача и корисника услуга. Све би то било разумљиво када у Србији не би владао социјални и економски „мрак“ у коме се свесно не жели да види дубина наше кризе и понирања. 

Велике несташице уља и шећера, висока трговачка маржа, богаћење на разним облицима зеленаштва и стварање државних тајкуна постала је наша свакодневица. Праве се порески закони који највише оптерећују сиротињу, а најмање богате. Држава „гули“ кожу сиромашној већини и толерише богате који подржавају партије на власти и политичку олигархију. Богати су финансијери партија и политичара, а сви узимају од сиромашне већине. Сиромашна већина се позива да буде ревносни гласач и фактор (псеудо)демократије, а богата мањина да корсити услуге те исте „демократије“.

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је да ће од октобра грађани са високим приходима бити позвани да пријаве сву своју имовину. Према његовим речима, тако ће се видети да ли уредно плаћају порез. Динкић је рекао да ће се тако видети ко има велике виле и имања које треба опорезовати у случају да то већ није урађено. Динкић који се сада показује као велики заштитник сиромашних међу првима је наметнуо тешке намете сиромашнима и дозволио богаћење олигархији.

Динкић је, рецимо, намерно пропустио прилику да јавност сагледа које веома богат, и то у време прелаза са немачке марке на евро. Управо је Динкић инсистирао на томе да фризери и кројачи имају фискалне касе, али ту обавезу није наметнуо лекарима, адвокатима и другим професијама са уносним зарадама у тзв. приватној пракси. Министар Динкић сада прича како је потребно видети да ли постоје црни извори како би на адекватан начин били опорезовани.

Занимљив је податак да се у извештају „World Ultra Wealth Report 2012-2013“ од укупно 45 европских земаља Србија налази на 29. месту по броју мултимилионера. Подаци говоре да у Србији има 90 мултимилионера чије се богатство процењује на 11 милијарди долара, а да их је прошле године у Србији било 120 са процењеним богатством од 15 милијарди долара. Ово указује не на пропадање мултимилионера, већ на сеобу њиховог капитала ван Србије где неће плаћати порезе на екстрадоходак. За то време у Србији се лове грађани који су порезницима дужни од три до пет хиљада динара, уз претњу да ће им ствари бити пописане, а затим и заплењене.

Аутор: Томислав Кресовић
Извор: БКТВ

Напиши коментар