ЦИА је била мета у Бенгазију, а не амерички амбасадор

Зграда конзулата САД у Бенгазију у пламену

Америчка мисија у Бенгазију, чији су конзулат напали екстремисти 11. септембра, била је превасходно тајна операција ЦИА, пише „Вол стрит џурнал“. Циљ операције ЦИА у Либији био је да се сузбије тероризам и обезбеди тешко наоружање које је поседовао режим, пише лист. 

Амерички лист Вол стрит џурнал пише да је америчка мисија у Бенгазију, чији су конзулат напали екстремисти 11. септембра, била је превасходно тајна операција Централне обавештајне службе (ЦИА).

Циљ операције ЦИА у Либији, која је почела убрзо пошто је у фебруару 2011. године избио устанак против Моамера Гадафија, био је да се „сузбије тероризам“ и обезбеди тешко наоружање које је поседовао режим.

Амерички лист наводи да је након напада у којем су убијена четири Американца, укључујући амбасадора Криса Стивенса, из Бенгазија евакуисано 30 америчких званичника, од којих је само њих седам радило за Стејт департмент.

„Побуњеници“ које је Америка створила мрцваре америчког амбасадора Џеја Кристофера Стивенса

Поред тога, лист истиче да су двојица убијених радника обезбеђења бивши припадници морнаричких Фока Тајрон Вудс и Глен Доерти, радили за службу ЦИА, а не за Стејт департмент.

У извештају се наводи да је скоро 20 агената ЦИА тајно радило из зграде која је одвојена од конзулата, а позната као „анекс“, у коју су се званичници из конзулата повукли након првог напада, пре друге акције екстремиста.

Америчка администрација се због напада у Бенгазију суочила са бројним питањима о томе зашто у америчком конзулату није било више обезбеђења, а до пропуста у безбедности је, пише лист, можда дошло због неразумевања између ЦИА и Стејт департмента.

Наиме, министарство спољних послова је претпоставило да је безбедоносни тим у анексу довољна подршка чуварима у конзулату.

Вол стрит џурнал наводи и да је дан након напада, служба ЦИА послала либијске безбедносне званичнике у анекс да униште поверљива документа и опрему.

Извор: РТС 

Напиши коментар