Најстарије српске цркве

Црква Св. Петра и Павла у Новом Пазару

Посебну важност у историји европске и светске културе привлачи њихова старина. Неколико најстаријих цркава на подручјима где су некада живели или и данас живе Срби убраја наш народ у цивилизацијски најутемељеније нације света. Веома су значајни очувани српски манастири из доба Немањића, који на грандиозан начин осликавају историју Срба и српске државе.

 

Петрова црква код Новог Пазара данас је најстарији спомених црквеног градитељства на простору Србије. Подигао га је дукљански краљ Павлимир средином IX века и овде основао Рашку епископију, прву самосталну црквену јединицу у српским жупама.

Црква светог Прокопија

После Петрове, најстарија сачувана црква на српским просторима је Црква светог Прокопија. Подигнута је у доба Самуиловог царства, али су крајем XIV века у њу смештене мошти светог великомученика Прокопија, по коме су и црква и читав град Прокупље добили име.

Византијским освајањем Македоније, Охрид је преко својих грчких архиепископа постао нови расадник византијске културе. Средином ХI века у овом граду подигнута је велелепна Црква свете Софије.

У ХII веку у византијском друштву је настао нови обичај – да богати великаши постају ктитори и задужбинари многих цркава. Њихове цркве већином су биле мањег обима и једноставног облика. Изузетак је грандиозна црква у Нерезима код Скопља, са сложеном основом и чак пет кубета.

 

Манастир светог Пантелејмона Нерези је стара византијска црква из средине XII века која се налази у селу Горњи Нерези, недалеко од Скопља.

 

У најстарије српске цркве могу се убројати и прве задужбине светог Симеона Немање: манастир Пресвете Богородице код Куршумлије и Светог Николе у Топлици.

Извор: Српски Код

Напиши коментар