Србија тражи ентитет за север Космета?

Дискусија је била бурна, али да је према саопштењу постигнуто максимално јединство

Државни врх Србије постигао је договор о стратегији за будуће политичке преговоре о Косову и Метохији. У средишту нове платформе коју ће у наредним данима да представи председник Томислав Николић је статус севера јужне покрајине.

Овај национални документ, који би суштински могао да утиче на судбину КиМ, оверен је пуном подршком лидера владајућих странака на недељном састанку у вили ”Бокељка”. Преостало је да се о њему изјасне посланички клубови, Срби из покрајине и, на крају, и Народна скупштина.

Према незваничним информацијама, Србија би требало да се бори за што шира статусна и формална права сународника на КиМ. Наша идеја је да север добије најширу могућу територијалну, суштинску аутономију и да буде нека врста ентитета, попут, рецимо, Републике Српске. У пракси, тамо више не би биле институције Србије, већ те српске аутономије. Тај предлог биће тема за расправу са међународном заједницом.

Москва хоће да помогне

Чепурин: Москва је спремна да у међународним организацијама помогне у заступању ставова Србије.

Вансјуе: По питању КиМ имамо јасан и доследан став и залажемо за поштовање територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Али, платформа ће се, такође, позивати и на Устав Србије, јер Београд ни под којим условима неће признавати независност такозване косовске државе. Са оваквим приступом брани се главни циљ – да се што више олакша свакодневни живот наших сународника, а да, истовремено, они не буду стриктно везани за институције у Приштини.

Председник Николић упознао је у понедељак амбасадоре Руске Федерације, Кине и Велике Британије, Александра Чепурина, Џанг Вансјуеа и Мајкла Девенпорта, о постигнутом напретку у израдњи државне стратегије за КиМ.

Извор: Вечерње Новости

Напиши коментар