Удружење пољопривредника: Одложите закон о продаји земљишта странцима

Државно земљиште треба по реституцији понудити на продају српским сељацима

Представник Удружења пољопривредника и паора из Црепаје Мирослав Грубанов затражио је од државе да одложи закон о продаји земљишта странцима.

„Од Министарства пољопривреде очекујемо да пролонгира закон о продаји земље странцима и да државно земљиште по реституцији понуди на продају српским сељацима, и то претежно малим и средњим пољопривредницима“, рекао је Грубанов агенцији Бета.

Додао је да пољопривредници од надлежног министарства очекују и да их заштити од примене ослобађања царине на увоз пољопривредних производа.

Наш пољопривредник још увек није спреман да се упусти у утакмицу са европским паорима. А од пријема у ЕУ још нема ништа ни на видику, тако да треба бити паметан и ојачати нашу пољопривреду, посебно мале и средње пољопривреднике, јер је средњи сталеж увек био главни ослонац државе“, казао је Грубанов.

Додао је да је Министарство пољопривреде ипак изашло у сусрет једном делу захтева пољопривредника, па је у предлогу закона ограничило субвенције на 100 хектара, док су у прошлом предлогу закона субвенције биле предвидјене и за више од 100 хектара.

„Али остало је и нешто што се нама не свиђа, а то је да ће субвенције добијати и правна лица и предузетници. Да ли то тако мора, да ли нас Европа стварно тера на то или се само заклањамо иза тих изговора, то нам баш није јасно“, рекао је Грубанов.

Извор: Бета

Напиши коментар