Због привредног раста Исланд против уласка у ЕУ

Парламентарна комисија Исланда за спољне односе затражила је да се преговори о чланству обуставе

Исланд је направио нови корак ка чланству у Европској унији, али су се истовремено појавили позиви за одустајање од уласка у европски блок, пошто је земља поново почела да остварује значајан привредни раст.

Парламентарна комисија за спољне односе затражила је да се преговори о чланству обуставе, иако се коалициона власт залаже за улазак земље у Унију.

Комисија је упутила захтев само два сата након што је у Бриселу објављено да је Исланд сада отворио укупно 27 од 35 поглавља из преговарачког процеса. До сада су закључени разговори о 11 поглавља.

Противљење чланству Исланда у Европској унији у порасту је од када је земља поново почела да остварује значајан привредни раст после финансијског слома 2008. године.

Власти ове земље поднеле су захтев за улазак у ЕУ после слома домаћих банака, што је државу коштало 85 милијарди евра, и пада националне валуте круне, која је изгубила 85 одсто вредности.

Резултати најновије анкете показују да 53,5 одсто Исланђана жели да земља повуче кандидатуру за чланство у Унији, 36,4 одсто и даље подржава ту иницијативу, а 9,9 одсто је неодлучно.

Опоравак је почео крајем 2010. године захваљујући зајму од Међународног монетарног фонда и контроли токова капитала, а остварен је у време кризе у земљама еврозоне. Исландска економија остварила је раст за 3,5 одсто у трећем кварталу, у поређењу са падом за 0,1 одсто у еврозони.

Следећа исландска влада могла би да послуша расположење у народу. Премијер Јохана Сигурдардотир се не кандидује, а њена Социјал-демократска странка, лидер у садашњој владајућој коалицији, једина је од исландских партија које се залажу за чланство у ЕУ.

Две највеће опозиционе партије, Странка за независност и Напредна партија запретиле су да ће повући кандидатуру Исланда ако дођу на власт.

Извор: СРНА

Напиши коментар