Атеисти Србије богохулном изложбом против Светог Саве

Хоће ли држава спречити блаћење великана сакривено иза „уметничких слобода“ и тиме заштити 90% грађана Србије?

Атеисти Србије најавили су своју трибину „Растко Немањић – просветитељ? Од мита до стварности“ плакатом на којем је Свети Сава на геј застави дугиних боја.

Поводом најаве овакве изложбе национални покрет Двери најавио је покретањее пријаве против организатора ове скарадне трибине.

У консултацији с нашим правним тимом поднећемо кривичне пријаве против организатора те увређујуће трибине, као и оних ко им је дозволио да је одрже. Свим законским силама трудићемо се да забранимо вређање верника, а њих је 80 одсто у Србији – рекли су из Двери.

И поред оштре побуне верника, Атеисти Србије не намеравају да откажу своју трибину планирану за 7. фебруар, већ се и даље питају да ли је Свети Сава симбол љубави и толеранције или „сурови истребитељ верских и политичких противника“.

Марко Екмеџић, председник Атеиста Србије, каже за Курир да ће и поред претњи које су добили одржати планирану трибину.

Регуларно ћемо одржати трибину јер верујемо у систем правне државе. Зато ћемо да проследимо полицији све страшне претње које смо добили од неистомишљеника. На трибини ће говорити стручњаци и врсни познаваоци историје (Дамјан Павлица, Мирко Ђорђевић, Милорад Томанић и чланови удружења “Атеисти Србије”).

Без њега Србија не би била иста

Свети Сава (Растко Немањић) рођен је око 1174. у дежевачком крају код планине Голије, а преминуо је при повратку с ходочашћа у Јерусалиму 1236. године у Трнову у Бугарској. Био је најмлађи син жупана Стефана Немање и први српски архиепископ. Свети Сава се изборио за самосталност Рашке архиепископије од Византије 1219. године и поставио темеље данашње Српске православне цркве. Растко је као младић побегао на Свету гору и замонашио се. Касније је с оцем подигао манастир Хиландар, први и једини српски манастир на Светој гори.

Нико не планира било кога да вређа, већ само да разбије мит о Светом Сави као просветитељу, јер он, иако је изузетна историјска личност, што не споримо, није био просветитељ – објашњава Екмеџић. На питање зашто је Свети Сава осликан на геј застави и да ли је то увредљиво за вернике, он одговара да је вређање ствар перцепције.

Сам осећај увређености није солидан аргумент. Увреда је оно што неко перципира као увреду. Ова застава може да буде и симбол радости и лепоте, наравно и ЛГБТ, али нико од нас не шаље увређујућу поруку – изричит је Екмеџић.

Извор: Курир

Напиши коментар