Посмртни остаци краља Петра II и краљице Марије од маја на Опленцу

Краљ Петар II Карађорђевић

Посмртни остаци последњег југословенског краља Петра ИИ Карађорђевића од допремања у Србију (22.01.2013.) па наредних неколико месеци стајаће у капели Светог Андреја Првозваног, у дворском комплексу на Дедињу.

Ту ће чекати да у Србију стигну и посмртни остаци Петрове мајке краљице Марије и супруге краљице Александре, које су сахрањене у Лондону, односно у Атини. После тога требало би да се зна и датум њиховог преноса на Опленац, у Краљевски маузолеј у Цркви Светог Ђорђа. Засад се претпоставља да ће се то догодити у мају.

Ковчег са посмртним остацима краља Петра II јуче је стигао у Београдиз Цириха, где су у недељу пренети из Чикага. Краљ Петар II тако ће се после 72 године вратити у земљу коју је напустио априла 1941, након што је Краљевина Југославија окупирана.

Посмртни остаци последњег југословенског монарха на београдском аеродрому дочекани су уз највеће државне почасти и уз пратњу Гарде Војске Србије пребачени су у капелу на Дедињу. Тамо је заупокојену литургију и парастос служио патријарх српски Иринеј.

У мају ће посмртни остаци Петра II бити пренети у Краљевски маузелој на Опленц

Доста је полемике било око тога треба ли Петар II да буде сахрањен на Опленцу, с обзиром на то да у његовом тестаменту, наводно, пише да не жели да буде сахрањен у Србији.

То не пише у тестаменту. Како је он могао то да тражи када је Тито још био на власти, кад није било ни најава да ће се ситуација у земљи променити… тако нешто не пише ни у назнакама – каже Душан Бабац, члан Крунског већа.

Извор: Блиц

Напиши коментар