Британија шпијунира Фејс, Twitter, Skype…

Циљ уграђивања тих направа јесте да се надгледа активност скоро свега што Британци раде на интернету

Британска влада планира да угради одређен број шпијунских направа на телекомуникационе мреже с циљем да надгледа како њени грађани користе интернет сервисе.

Мeђу надзираним интернет сервисима биће Facebook и Twitter, јавила је агенција АП, преносећи извештај који је објавио парламентарни Комитет за безбедност и шпијунажу Велике Британије.

Циљ уграђивања тих направа јесте да се надгледа активност скоро свега што Британци раде на интернету, од разговора с породицом преко Скyпе програма до посета порнографским сајтовима. Британска влада наводи да је приступ комуникационим подацима изузетно важан за борбу против тероризма и друге врсте криминала.

Оваква најава из Британије би требала да нас увери како агенције до сада нису пратиле грађане на интенрету? Могу да буду спокојни, равнодушност данашњих људи на мере надзора је невероватна.

Власти кажу да им је превасходни циљ да могу да имају увид у податке ко шаље поруке, када и како их шаље и ко их прима. Кључни изазов за владу јесте то да те податке добије од иностраних провајдера, компанија из САД или другде, које можда не желе да буду у обавези према захтевима британских обавештајних агенција.

Извор: Тањуг

Напиши коментар