ЦИА признала: Мучењима до признања

Један од ЦИА метода изнуђивања признања је симулирање дављења. Фото: Ројтерс

Бивши директор Централне обавештајне агенције (ЦИА) Лион Панета признао је да су САД користиле мучења ради добијања информација о томе где се налази Осама бин Ладен.

Он је америчкој телевизији Ен-Би-Си рекао да би убијени вођа Ал Каиде Осама бин Ладен био ухваћен и без коришћења контроверзних метода у испитивању.

Да, нешто од прикупљених информација је резултат тактика које смо користили у то време, тактика које смо користили у исптивањима„, рекао је Панета, који је био директор ЦИА од 2009. до 2011. године.

Панета није детаљније појаснио те „тактике у испитивању“, али је рекао да је већина података које је ЦИА прикупила у вези са пребивалиштем Осаме бин Ладена прикупљена на други начин.

Спекулише са да се ЦИА у испитивању заробљеника користи, између осталог, ускраћивањем сна, изазивањем хипотермије и стреса, али и симулирањем дављења у води.

Документована мучења затвореника за које нико не одговара. Фото: АП

Ројтерс преноси да је Хозе Родризег, један од зачетника тих метода испитивања у ЦИА, рекао да је први озбиљан доказ о пребивалишту Осаме бин Ладена резултат коришћења нечега блиског симулирању дављења у води на једном притворенику 2004. године.

Осама бин Ладен је убијен у америчкој акцији у мају 2011. године у Пакистану у граду Аботабаду.

Група за људска права „Амнести интерншенл“ назива логор Гвантанамо на Куби најгорим местом кршења људских права или највећим савременим концентрационим логором под надзором САД.

Затвор Гватанамо, далеко од очију света

У јеку рата против тероризма у Гвантанаму је држано око 800 људи, док је сада око 200, већином муслимана из свих крајева света који немају статус ратних заробљеника већ су терористи, што даје за право да се са њима поступа мимо међународних конвенција.

Генерални директор руског Центра за политичке студије Сергеј Михејев оценио је да је реч о америчком циничном моралу, према коме све што је корисно то је и добро.

Корисно им је да неког убију или измуче до смрти, значи то може да се ради. А када почињу да оптужују друге за кршење људских права онда се испољава други циничан морал по принципу – то што може Јупитер, не може бик„, рекао је Михејев.

Најсуровије мучење је водом или имитација дављења. Према сведочењима бивших затвореника, они су били тучени, лишавани сна и приковани ланцима за под ћелија.

Извор: Срна

Напиши коментар