Из Србије „испумпали“ 51 милијарду долара за 10 година

Да нас нису пљачкали сад би били улагачи уместо што практично молимо за улагања

Из наше земље од 2001. до 2010. нелегално изношена 5,1 милијарда долара годишње и пребацивана на рачуне политичара, тајкуна и криминалаца, али и банака, пише у извештају организације Глобал фајненшел интегрити

Из Србије је без трага нестала чак 51 милијарда долара, и то од 2001 до 2010. године, за време влада Зорана Ђинђића, Зорана Живковића, Војислава Коштунице и Мирка Цветковића! Ово је резултат великог истраживања о корупцији на глобалном нивоу које је спровела америчка организација Глобал фајненшел интегрити (ГФИ).

Корупција и утаја

Србија је по корупцији и нелегалном изношењу новца из земље на 16. месту у свету, али ако се узму у обзир број становника и економска снага државе, испада да смо били светска велесила у корупцији.

Будући да се из Србије сваке године нелегално износило просечно око 5,1 милијарда долара, а да нам је просечан бруто национални производ у то време био око 28,7 милијарди долара, испада да је петину свега што је произведено у Србији украо неки тајкун или корумпирани политичар и нелегално ставио на свој рачун у иностранству.

Новац који политичари, тајкуни и криминалци украду од грађана заврши углавном у банкама на Западу, а главни извори нелегалних токова новца, према истраживању ГФИ, јесу криминал, корупција и избегавање пореза.

– Ово је највећи економски проблем за сиромашне земље. Нелегалне токове новца омогућавају нарко-картели, терористичке организације и они који избегавају порез, како би њихов новац циркулисао. На овај начин државе остају без неопходних ресурса и урушавају се – пише у финансијском извештају ГФИ.

Запослили бисмо милион људи

Финансијски саветник Махмут Бушатлија каже да верује у ово америчко истраживање, те да је само половина тог новца уложена у Србију, проблем незапослености био би решен.

Сигуран сам да Американци у том истраживању имају добре податке. Да се половина тог новца улагала у развој Србије и интензивну индустријализацију, у нашој земљи би се отворило милион радних места, што би решило незапосленост, а самим тим и много других проблема – каже Бушатлија и додаје да такозвани тајкуни, који новац износе из Србије, углавном не брину о развоју земље, већ се такмиче ко има већи и дужи брод.

Члан економског тима СНС, др економије Никола Тасић каже да би царина и државни органи требало много боље да раде свој посао како би се избегло сумњиво појављивање и изношење новца из државе.

Ако погледамо извоз из Србије и увоз у неку другу земљу, рецимо Кипар, видимо да је велика диспропорција, а то значи да државни органи, или Кипра или Србије, не раде свој посао. Новац који изађе из Србије нелегалним путем је свакако огроман кад се посматра на макронивоу, то је у овом случају 51 милијарда долара за десет година. Да је тај новац остао у нашој земљи, имали бисмо путеве као Баварска – каже Тасић и додаје да је нужно да царина и други државни органи контролишу кретање новца и да боље раде свој посао.

Извор: Курир

Напиши коментар