НАТО се 1999. плашио Срба и Руса

Цела акција запоседања аеродрома Слатина код Приштине имала је подршку руског руководства

Генерал Леонид Ивашов, који је 1999. године први ушао са руским трупама СФОР-а на КиМ, рекао је да су се припадници Алијансе плашили руски снага и снага ВЈ.

Он је изјавио и да приликом тог догађаја није претио сукоб са НАТО.

Имали смо одговарајуће мере осигурања. Прво, Савет НАТО-а није био јединствен по том питању. Немци, Грци, Италијани, а ја мислим и неке друге чланице, нису били спремне да гласају за рат са Русијом. А имали смо и другу осигуравајућу меру – знали смо да ако се упути почетни хитац на нашу страну, ми ћемо позвати Војску Југославије да нас подржи„, рекао је он за портал ИН4С, наводећи да је знао да је у Генералштабу и међу припадницима Војске Југославије постојало пуно расположење да се стане на руску страну у случају сукоба.

Када сам поднео извештај министру одбране, а потом он председнику Русије, они су ми рекли да је то главно осигурање. Снаге НАТО би биле приморане на копнену операцију, које су се плашиле. Руско запоседање приштинског аеродрома изведено је у складу са међународним планом, а постојала су и наведена осигурања у случају напада, па је команда енглеске бригаде затражила преговоре. Британци су прву ноћ провели у нашем табору, јер су се бојали да ће их Срби и Албанци напасти. Тако да сматрам да је све то било нормално, природно и ми смо, наравно, увели батаљон у договору са руководством Савезне Републике Југославије и председником Слободаном Милошевићем, тако да су наше војске дејствовале заједнички и усаглашено – казао је Ивашов.

Цела акција запоседања аеродрома Слатина код Приштине имала је подршку руског руководства, односно председника Бориса Јељцина.

Јељцин је дао овлашћење, али пошто је то војна операција, нико осим уског круга из војног врха није знао за то. За то није знао ни министар спољних послова, нисам му веровао, због могућег цурења информација. И замислите, већ шест часова наш батаљон из Републике Српске иде у правцу Косова, а НАТО о томе ништа није знао, јер ми још увек имамо природну словенску сналажљивост и увек можемо да их преваримо„, навео је руски генерал.

Извор: Вечерње Новости

Напиши коментар