Нове генерације младих пробају све још у клупи

Нове генерације младих у Србији све раније узимају дрогу, пића, седативе. Чак 87 одсто до 16. попило неки алкохол, а у 15. ступају у сексуалне односе

Прву цигарету припале пре 13. године, у 13. се први пут напију, до 15. се упусте у сексуалне односе, а са 16 година већ искусе дејство марихуане и седатива. То је, показују последења истраживања, клише по којем данас у Србији живи велики број младих.

Иако пороцима озбиљно још у раној младости нарушавају своје здравље, адолесценти су овде, бар када је реч о употреби дрога, ипак ”боља деца” од својих вршњака у Европи, где је употреба марихуане и других дрога распрострањенија. Наиме, последње европско истраживање о употреби алкохола и дрога међу ученицима првог разреда средње школе, спроведено у 40 европских земаља, показује да је марихуану користило седам одсто шеснаестогодишњака.

С друге стране, млади у Србији више пију седативе него њихови вршњаци у другим европским земљама. На овај начин опушта се седам одсто шеснаестогодишњака, с тим што за марихуаном чешће посежу дечаци, а за средствима за смирење -девојчице.

Неку другу дрогу (амфетамине, кокаин, крек, екстази, ЛСД или друге халуциногене, хероин, ГХБ) – користило је три одсто шеснаестогодишњака – каже, др Биљана Килибарда из Центра за промоцију здравља Института за јавно здравље Србије ”Др Милан Јовановић Батут”.

Иако се то, гледајући младе са цигаретом у руци у кафићима, на журкама, па и испред школских дворишта, не би рекло, код нас, ипак, међу шеснаестогодишњацима има мање пушача него, рецимо, у земљама ЕУ. У Србији пуши, или је пробало да пуши, 41 одсто дечака и девојчица у том узрасту, а у Европи – 54 одсто. Пре 13. године прву цигарету код нас попуши 17 одсто адолесцената.

Око 5% абортуса у Србији чине малолетнице

Процењује се да око четири до пет одсто свих абортуса у Србији чине намерни прекиди трудноће код адолесценткиња старости између 15 и 19 година. Стручњаци, међутим, упозоравају да и последице секса без заштите, као што су полно преносиве болести, могу да имају озбиљне, па и трајне последице на репродуктивно здравље младих.

Ако се и придржавају правила ”да цигарета не иде без алкохола”, обрнуто, изгледа, не важи, јер млади много више пију него што пуше.

Чак 87 одсто шеснаестогодишњака је једном или више пута попило неко алкохолно пиће, а 37 одсто њих признаје да су макар једном били пијани – објашњава др Биљана Килибарда. – Међу њима је 46 одсто дечака и 29 одсто девојчица. У 13. години, или раније, неко алкохолно пиће попило је 55 одсто шеснаестогодишњака, док се до тог узраста девет одсто њих – напило.

Према истраживању које је спровео Институт за мајку и дете ”Др Вукан Чупић”, први полни однос млади у Србији, углавном, имају у 16. и 17. години. Свака десета девојка, међутим, прво сексуално искуство доживела је у раној адолесценцији – између 13. и 15. године.

Др Ана Митровић, председник Удружења за репродуктивно здравље, каже да је, ипак, проценат младих који рано ступају у сексуалне односе у Србији мањи него у земљама у окружењу, Европи или Америци.

Извор: Вечерње Новости

Напиши коментар