Путин забранио отварање филијала страних банака

Владими Путин потписао је закон који забрањује страним банкама да отварају филијале у Русији

Председник Русије Владимир Путин потписао је закон који забрањује страним банкама да отварају филијале у Русији, објављено је на сајту Кремља.

Закон предвиђа да стране финансијске организације у Русији могу да раде само преко својих кћерки-фирми и претставништава, преноси Итар тас.

Влада објашњава да је предложила да се уведе таква забрана због немогућности руских регулаторних органа да у пуном обиму спроводи надзор над филијалама страних банака јер начин њиховог функционисања не потпада под јурисдикцију Русије.

Слична спецификација делатности филијала страних банака у условима чланства Русије у Светској трговинској организацији (СТО) може негативно да се одрази на конкурентност руских банака. Због тог влада сматра да је у тој фази прерано оснивање филијала страних банака у Русији.

Забрана отварања филијали страних банака је у ствари већ на снази јер ниједна није регистрована, тако да је потписивање закона само потврда постојећег стања.

Истовремено, кћерке-фирме страних банка активно послују на руском тржишту. Тако међу десет највећих руских кредитних организација спадају Јуникредит банка, која припада италијанској групи Уникредит, а активна је и Рајфајзенбанка, као ћерка фирма истоимене аустријске банке.

Извор: Тањуг, Вечерње Новости

Напиши коментар