Албанија је планирала напад на СФРЈ после Титове смрти!

Енвер Хоџа био je опседнут оним што ће се догодити с Југославијом после Тита

Комунистичке вође Албаније, тада најзатвореније европске диктатуре, планирале су, на тајним састанцима крајем седамдесетих и почетком 1980. године, војну операцију „Шпертхими“ („Експлозија“) против Југославије, како би створили Велику Албанију!

Тирана је планирала да после смрти Јосипа Броза Тита, кад почну очекиване унутрашње клановске борбе за власт у Југославији, брзом акцијом своје армије присвоји Косово и делове Македоније и Црне Горе где албанско становништво има већину, наводи загребачки „Јутарњи лист“. Све то је, на основу албанских и руских архива, записника са седница Политбироа Радничке партије Албаније, и изнесених сећања тадашњег министра одбране Велија Лиакаја, објавио руски историчар др Артјом Улуњан, стручњак за комунистички покрет у 20. веку на Балкану, из Института за општу историју Руске академије наука.

У тексту „Тајна операција ‘Експлозија’: како се Енвер Хоџа припремао за ‘хаос после Тита'“, у јануарском броју часописа „Славјановедење“, Улуњан пише да је сада из доступних архивских извора видљиво да је албански комунистички вођа Енвер Хоџа био опседнут оним што ће се догодити с Југославијом после Тита и да је био уверен да ће тамо настати крвава борба за власт између „проруских“ и „проамеричких“ снага.

Хоџа је, наводно, био истовремено у страху за властити режим, али је грозничаво размишљао како из целе ситуације да извуче највише што се може и, по могућности, добије Косово.

Улуњан каже да је Косово и један од могућих разлога због којег Албанија, као једина држава, није потписала завршни акт хелсиншког самита 1975. године, на којем су дефинисане границе послератне Европе.

Уједињење свих Албанаца

Руски историчар наводи извештај албанског министра унутрашњих послова Кадрија Хазбијуа из новембра 1977. године, у којем се „први и једини пут“ у тако важном документу Хоџиног режима помиње „да влада Албаније подржава идеју уједињења свих Албанаца“.

Ми смо, када су и колико допуштале околности, свим силама подржавали Косоваре. И ми смо за то да се они уједине с Албанијом јер би то осигурало национално јединство – писао је министар Хазбију.

Напиши коментар