Приручници ЈНА су борбени буквар побуњеника у Азији и Африци

Диверзантска упутства војске бивше СФРЈ као приручници у савременим ратовима

Диверзантски приручници ЈНА су борбени буквар побуњеника који воде неконвенционални рат против НАТО снага у Азији и Африци.  “Диверзантски кувари” са једноставним рецептима за подмукле и убојите мине изненађења које се праве дословно у кухињи од приручних средстава, били су ноћна мора за војне конвоје у Ираку.

Припадници међународних снага у Ираку су код побуњеника проналазили многе приручнике бивше ЈНА о постављању импровизованих експлозивних направа – изјавио је потпуковник македонске војске Методи Хаџи-Јанев, који је као командант специјалне јединице “Вукови” од 2003. до 2008. био у Ираку.

Прича македонског специјалца открива да герилци – побуњеници у земљама Африке и Азије само примењују доктрине масовног и јефтиног општенародног рата, коју је промовисала ЈНА. Југословенски војни обавештајци још од почетка Хладног рата укључили су се у ратни бизнис у Африци и Азији, конкуришући и већим службама које су ангажоване на некој од зараћених страна.

Ветеран из Ирака Методи Хаџи-Јанев открио је да су ирачки диверзанти смислили и нову врсту даљинског активатора упаљача за експлозивне направе, у складу с доктрином ЈНА о јефтином рату. – За активирање тих експлозивних направа често користе алармни системи из возила, што ствара нови проблем, јер се не могу приводити сви који имају код себе кључеве за аутомобил са алармом. У Ираку нема конвенционалног рата, увек морате узети у обзир цивиле – закључио је Хаџи-Јанев.

Код нас су на школовању били слушаоци из Либије, Замбије, Судана, Египта, Индонезије, наородноослободилачких покрета из Алжира, Анголе, Вијетнама, палестинског ПЛО, Полисарио, АНЦ и других – оставио је сведочанство пуковник Милан Петковић, један од највећих обавештајца ЈНА, који је и сам провео дуго времена у тајним мисијама.

Он је оставио и ретко сведочанство како су склапани тајни послови у Титовој Југославији, која је често служила и као посредник за препродају совјетске или НАТО робе афричким и азијским купцима.

Тако су, на пример, амерички војни вишкови из Другог светског рата, од униформи до наоружања, завршили код бораца антиколонијалног алжирског Националног ослободилачког фронта – ФЛН. Француска је жестоко протестовала и умало растурила тек формирани НАТО. Де Гол је посебно оштар био према Титу кога је називао “убицом”, јер је отворено подржавао алжирске герилце и терористе.

Са алжирским борцима је као новинар, мада у униформи, био бивши хрватски партизан Здравко Печар, који је врло детаљно описао и популарисао улогу муџахедина и федајина – претеча терориста самоубица – у “алжирском народноослободилачким рату”.

Контакте са “ослободилачким покретима” неупадљиво је остваривао Социјалистички савез радног народа Југославије (ССРЊ) који је важио за душтвено-политичку организацију, народни фронт. Личност за везу с народнослободилачким покретима у ССРЊ био је Стане Доланц, тада свемоћни шеф савезне полиције. Он је закључивао политичке уговоре, а онда се посао спуштао на ниво ЈНА, у центар за обуку диверзаната из “ослободилачких покрета” у Пазарићу крај Сарајева.

После једне представе у Пазарићима, шездесетих година прошлог века, Агостино Нето, вођа једног од три наороднослободилачка покрета у португалској колонији Анголи, затражио је да се његови борци обучавају у ЈНА. Склопљен је споразум о сарадњи и школовању кадра за специјалне мисије у Југославији, снабдевање оружјем и војном опремом МПЛА и слање југословенских војних инструктора.

Најважнији међу њима био је капетан ЈНА, који је у Анголу отишао под шифрованим именом “Симба”. Кустос војног музеја у Луанди и данас као највреднији експонат показује стари “Симбин тенк” Т-54.

Југославија нам је упутила тенкове као помоћ, али у тренутку искрцавања у луци Луанде непријатељске снаге су биле на прилазима граду. Ситуација је била критична, наша одбрана је попуштала. Тенкови су искрцани на кеј, али без муниције и посада, само с возачима. Тад је Симба скочио на тенк и крикнуо из свег гласа “аделанте” (јуриш) и тенкови су јурнули. Симбина варка је успела, противник се уплашио и побегао, а Луанда је спасена – прича кустос с поштовањем о командосу ЈНА.

Тај ратник с хиљаду лица умро је тихо пре неколико година као пензионисани пуковник ЈНА, носилац највиших војних одликовања, војни стручњак светског гласа, предавач на домаћим и страним универзитетима.

Извор: Вечерње Новости

Напиши коментар