Путин: Имамо право да знамо ко финасира невладине организације


Руски предсједник Владимир Путин у разговору за немачку ТВ станицу АРД
Руски предсједник Владимир Путин у разговору за немачку ТВ станицу АРД

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је Русију да „дају прилику“ невладиним организацијама. Изјава долази за време посете руског председника Владимира Путина Немачкој, у време када је Русија покренула неколико истрага о раду невладиних организација.

Очекивано, потези против невладиних организација изазвали су салву критика од стране Запада, али Путин брани своје виђење: „Руси имају право да знају које невладине организације су примале страни новац и за које сврхе“, рекао је у разговору за немачку ТВ станицу АРД. Подсетимо, Путин је увео закон којиме се стране невладине организације у Русији класификују као „страни агенти„.

Занимљиво је како су западне силе нервозно реаговале на све већи отпор Москве против изузетно утицајних невладиних организација у Русији. Неопходно је поставити питање – зашто? Ствар је заправо једноставна и своди се на слање веће количине новца организацијама које заузврат делују у интересу страних интереса, што политичких што економских. Исте организације и групе стајале су иза тзв. „Наранчастих револуција“ које су довеле до рушења низа „неподобних“ влада широм источне Европе.

Пре неколико дана Викиликс је открио како се управо уз помоћ невладиних организација покушала дестабилизовати власт Хуга Чавеза у Венецуели. Није тајна да је администрација Владимира Путина у Русији такође изузетно „неподобна“ ситуација за западне интересе. Русија је економски све снажнија, уз Кину је главна представница блока БРИКС, промовише мир и дипломатију у свету, а то је огромна препрека западном милитаризму који све снажније промовише конфликте на светској сцени. На крају ту је Сирија, бастион арапског секуларизма и анти-империјалистичког отпора, која би већ давно била сравната са земљом, као и комшијски Ирак, да нису агресивне силе овог пута дочекане уз највећи руски отпор још од распада СССР-а.

Неко ће рећи како ове геостратешке теме немају неке везе са радом невладиних организација у Русији, и био би поприлично у заблуди. Да се Русија понаша онако како Запад жели, исте организације у Русији не би ни постојале, бар не у толиком броју. Читаоци са ових простора могли би се понекад осврнути и на ретроспективу нама познатијих догађања – рецимо нагли успони и падови популарних медија који су надувани већином страним новцем како би одрадили своју привремену мисију па потом ишчезли са сцене када њихов рад више није потребан.

„Претресимо“још неке занимљиве детаље у интервјуу Путина за тв станицу АРД.

Новинар: „Господине председниче, нисам упознат да су се икада оваква претресања и заплене у канцеларијама невладиних организација дешавала у САД. Према нашем мишљењу термин „страни агент“, како се ове организације називају, звучи као нешто из доба Хладног рата.“

Владимир Путин: „Онда допустите да појасним. Као прво, САД има сличан закон, који је још од онда на снази. Показа ћу Вам један документ којиме је, не тако давно, у америчком министарству правосуђа захтевано од невладине организације да пошаље документе у којима се потврђује да су активности финансиране извана, попис је врло дугачак.

Ми смо усвојили сличан закон који ништа не забрањује, да нагласим ово, наш закон ништа не забрањује, нити ограничава или било кога затвара. Организације које су финансиране извана имају право да се баве својим активностима, укључујући и политичким активностима. Једина ствар коју ми желимо да знамо је ко прима новац и одакле новац долази. Понављам – овај закон није нека наша иновација.

Зашто нам је данас то битно? Што мислите колики је број руских невладиних организација данас у Европи? Имате ли неку претпоставку?“

Новинар: „Немам те информације господине председниче.“

Владимир Путин: „Онда дозволите да Вам кажем. Једна таква организација ради у Паризу, још једна у САД. И то је то. Постоје само две руске невладине организације које раде у иностранству – једна у САД- и једна у Европи.

Са друге стране 654 невладиних организација тренутно делују у Русији, које су све финансиране, испоставља се, из иностранства. 654 организација.. то је заиста велика мрежа широм државе. Тако само задњих 4 месеца откако је нови закон усвојен, рачуни ових организација су се повећали за… што мислите, колико новца су примили? 28,3 милијарди рубаља, то је готово 1 милијарда долара.

Ове организације укључене су у унутрашње политичке активности. Зар не би наш народ требао да биде информисан о томе ко добија тај новац и са којим циљем? Нагласио бих још једну ствар – и желим да знате ово, желим да народи Европе, укључујући Немачку, знају ово – нико овим организацијама не забрањује њихов рад. Само их тражимо да признају: „Да, уплетени смо у политичке активности и добијамо новац извана“. Јавност има право да зна ово.

Нема потребе плашити људе причајући о томе како се људи приводе, имовина заплењује, мада је заплена имовине разуман потез уколико су ови људи прекршили законе. Неке административне санкције су предвиђене у овим ситуацијама, али сматрам како је све ово прихватљиво у цивилизованом друштву.

Погледајмо сада које све документе наша организација у САД мора да приложи. Обратите пажњу на то ко тражи ове документе, ко је потписан на дну стране. Амерички биро против Шпијунаже. Не биро државног адвоката, него протившпијунски биро при Америчком Министарству Правосуђа. Ово је службени документ који је достављен у организацију. Такође погледајте попис питања која постављају. Ово је демократија?“

У ових неколико реченица руски председник одлично је објаснио став Москве који је у овом случају апсолутно правично. Нажалост, како је рекао и Путин, многи становници Европе једноставно нису упознати са чињеницом да Европа и САД имају готово 700 својих невладиних организација широм Русије док Русија има свега једну у Паризу и једну у САД. Руски народ, као и сви народи, има право да зна ко финансира толики број невладиних организација, ко подржава „пету колону“ унутар Русије, јер кад би знали – а захваљујући новом закону ускоро ће и знати – тешко да би се политички приклањали истима.

Занимљиво како и уз све милијарде долара које стижу из Европе и САД, „страни агенти“ нису успели да дестабилизују ову администрацију и да пољуљају подршку руског народа истој. И поврх свега немачка канцеларка прозива Путина да „пружи прилику“ невладиним организацијама? Нема сумње како им је прилика и пружена и ако желе могу да раде и даље, али уз транспарентну политику по питању финансирања. Питање је да ли им се у том случају уопште исплати да делују? Јер есенција невладиних организација је увек била да приказују своје деловање као „аутентично“, домаће, народно, а заправо се ради о чистој издаји властитих националних интереса за интересе страних сила, тј. искључиво за новац.

Извор, Фото: Адванс, АРД

Магацин коментар: Да ли је овако нешто могуће у Србији? Мислите о томе…


Напиши коментар