Срби са севера КиМ: Бранићемо се ако морамо

На улицама градова северног Косова влада мир, у ваздуху се осећа напетост

Косметски Срби верују у државни врх Србије, али се спремају и за најгори сценарио. Миловић: Неће бити новог егзодуса. Ми остајемо овде. Недељковић: Имамо план и ако преговори пропадну. Ивановић: Не треба прихватити предлог Приштине

И досад смо се бранили сами како смо знали и умели. Бранићемо се и даље, јер ми алтернативу немамо. Било шта да се деси, било какав напад Приштине да уследи после преговора у Бриселу, неће се остварити замисао албанских екстрема о новом егзодусу Срба. Не треба ни да сањају да ћемо се селити или бежати! Ми овде остајемо и за сваки њихов сценарио имамо план.

Драгиша Миловић, председник општине Звечан, признаје да је рок од 96 сати, који је дат нашем државном врху да се изјасни о бриселском предлогу, унео додатни немир међу овдашње Србе.

Иако на улицама градова северног Косова влада мир, иако се живот одвија нормално, у ваздуху се осећа напетост. Митровчани су приметили и новог приштинског „тројанског коња“ у Бошњачкој махали. Тамо су албанске заставе с црним орлом замењене плаво-жутим тракама и барјацима с грбом „независног Косова“.

Јавности је остављено да нагађа и прави црне сценарије о томе шта ће се десити после тог рока. То звучи као припрема да нешто мора да се прихвати. Надамо се да ће наше државно руководство остати принципијелно и поштовати Устав и Платформу коју је усвојила Скупштина. Ми смо за договор и компромис, али тога нема у понуди – каже Миловић.

Манипулишу Кфором

У круговима блиским међународним снагама не искључује се покушај изазивања ескалације сукоба уколико се не прихвати понуда Приштине.

Приштина осећа да има апсолутну подршку САД, а о томе говори и демонстративни сатанак Хашима Тачија и Филипа Рикера у Бриселу. Приштина сматра да може да поставља ултиматуме али и више од тога. Постоји и опасност да ће покушати да изазове инцидент упућивањем специјалних јединица РОСУ на север Космета, у који би се умешао и немачки и амерички контингент Кфора, који је овде доминантан – каже извор  близак међународним снагама.

Он сматра да је примена силе било од Приштине или Кфора према Србима на северу, која се упорно сервира јавности, мало вероватна:

Реч је о психолошком притиску да Србија прихвати решење које ми на северу никада нећемо прихватити. Не сме се подлећи притисцима који имају циљ да нас поразе за преговарачким столом. Не желим ни да спекулишем о евентуалној провокацији Приштине која би довела до заоштравања ситуације. Поред оволиких међународних снага Кфора и Еулекса, стварно би било невероватно да Приштина нешто предузме на своју руку. Разговарао сам са командантом Кфора, генералом Фолкером Халбауером, који је недвосмислено рекао да сила није и не може бити начин решавања проблема на КиМ.

Слично мишљење може се чути и од припадника цивилне заштите који се налазе на пунктовима крај саобраћајница.

Не знамо шта се може десити после тог ултиматума од 96 сати. Практично, све опције су отворене. Појачали смо пажњу и осматрамо ситуацију да бисмо у случају покушаја неке претње силом или било какве друге опасности на време обавестили грађане – каже функционер цивилне заштите који се представио као Тома.

Начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић верује да Београд неће оставити на цедилу косметске Србе:

Ако би се то неким чудом и десило, ми бисмо истог тренутка учинили оно што смо најавили, направили бисмо скупштину српских општина, или скупштину српског КиМ и прогласили аутономију. Ми смо држављани Србије и намеравамо да то и останемо.

Оливер Ивановић, бивши државни секретар у Министарству за КиМ, сматра да државно руководство не сме да наседа на приче о репризи „Олује“ – на Космету, а још мање да прихвати споразум који нуди Приштина:

Нипошто не треба да се понашамо снисходљиво и да прихватамо неприхватљиве предлоге. Не верујем да ће Приштина покушати да изнуди решење силом, јер је познато како су прошли кад су недавно послали РОСУ на север. Растерали су их сељаци моткама.

Извор: Вечерње Новости

Магацин коментар: А ти Србије седиш и ћутиш, мирно гледаш како државни врх под притиском хоће да преда део територије. Чекаш да други реше уместо тебе? Покрени се, овако више не може! Београд, 06.04.2013. 13 часова, Трг републике.

Напиши коментар