Политика у Србији – између политичког спиновања и тимова за ПР

Сондаже јавног мнења, политичко спиновање и тимови за ПР (public realations) раде за обликовање политичара ињихову популарност

Политика је вештина убеђивања, али и варања. Политика је „магија” новог доба, нека врста мешавине реалне и виртуелене стварности. Политичари су хипнотизери и илузионисти који власт доживљавају као плен. Прошло је време великих политичких идеја и политичара-државника. Данас политичари зависе од моћи медија више него пре 50 година.
Сондаже јавног мнења, политичко спиновање и тимови за ПР (публиц реалатионс) раде за обликовање политичара ињихову популарност. Агенције за јавно мнење служе као средство за убеђивања јавности о утицају и популарности политичара. Последње две ценије најпопуларнији политичари у Србији били су Слободан Милошевић, др Војислав Шешешљ и Вук Драшковић, а од 2000. године Борис Тадић и Томислав Николић. Популарност се показала и као погубна у животу политичара у Србији. Сада су у Србији на „цени” Томислав Николић, Ивица Дачић и Александар Вучић.

Истраживање „Ипсос стратеџик маркетинга“ је спроведено од 15. до 25. фебруара 2013. године на узорку од 1060 испитаника. Сваки четврти грађанин Србије учествује у политичком животу или бар верује у ефикасност тог учешћа, а чак 62 одсто не верује политичарима. Истраживање које је спровео ЦЕСИД за потребе једне реномиране америчке истраживачке агенције говори да поверење у Вучића има 77%, а у Дачића 64%. Интересантно је да у једној анализи 62 одсто грађана не верује у политичаре у Србији, а по другој агенцији Вучић и Дачић имају високи рејтинг код грађана. Често политичари у Србији преузимају и „месијанску” улогу и имају више власти него што поседују реалне способности и моћи. Тако настаје, али се и брзо „топи” политичка харизма политичара који после велике популарности и власти падају у заборав или осуду јавности.

Политичари су заузели став као да су „господари“ наших живота, као да им је посао да одређују нашу судбину. Очигледно су заборавили да су ту да раде и да су ту зато што смо их ми бирали. Хана Арент је написала занимљиву студију „Истина и лажи у политици”, где анализира лажи у политици, али и нужности да истином политичари стичу свој јавни кредибилитет.

Аутор: Томислав Кресовић
Извор: БКТВ

Напиши коментар