Пороци владају Србијом

Oдрасли становник Србије у просеку попије око 11 литара алкохола годишње. Светски просек је око шест литара

Током претходне две деценије проведене у кризи, посебно данас када је 800.000 људи без посла, Србија је постала земља у којој је порок постао прави бизнис. Све се слабије хранимо, одевамо, све је нижи животни стандард. Истовремено су неславни рекордери у Европи и у свету по порочним навикама од којих живе разни картели, али и држава преко ПДВ.

Србија је на првом месту у свету од анкетиране 71 државе, са 2.861 попушеном цигаретом годишње по особи. Одмах иза Србије су Бугарска (2.822) и Грчка (2.795). Више од 2.000 цигарета по становнику потроши се и у Украјини, Босни и Херцеговини и Белорусији. Србија конзумира некавалитетан дуван иако имао две стране-домаће компаније „Филип Морис“ и БАТ.Србија пуши „крџу” и троши велики новац.Иза овог уносног посла стоје разни центри моћи у Србији и региону.

Други велики порок за Србију је алкохол.Према подацима одрасли становник Србије у просеку попије око 11 литара алкохола годишње. Светски просек је око шест литара, тако да Србија заузима високо четврто место по потрошњи алкохола у Европи, саопштила је Заједница клубова лечених алкохоличара. Процена је да између 10 и 15 одсто пунолетног становништва чине алкохоличари, као и да је мушкараца три пута више од жена. Алкохоличара има све више у политици, али и у државним органима.  Истовремено је завладала права „епидемија“ коришћења наркотика свих облика.

Процењује се, да у Србији има 170.000 уживаоца дроге, а да се шестодсто корисника дроге лечи од зависности. Око осам одсто шеснаестогодишњака је у току живота пробало дрогу. Није ни чудо зашто је дрога на сваком кораку свима доступна. Зато се брине моћна нарко-мафија у Србији и на Балкану која прави велике профите од трговине и производње опијата. Уз дрогу, дуван и алкохол, права је пошаст коцкање, игре на срећу, кладионице.Ова опасна болест зависности већ је у своје канџе ухватла више од 500.000 људи свих узраста и професија.Корист од коцке и игре на срећу има мафија и држава. Сваки пети средњошколац свакодневно посећује спортске кладионице, а исти проблем се све чешће јавља и у нижим разредима основних школа.

Уз дрогу, буја „зараза“ проституције. Србија је битна карика једног од пет главних светских ланаца за транзит проститутки и белог робља ка западној Европи, а жене из афричких и азијских земаља и Источне Европе овде се задржавају извесно време. Када се све повеже јасно је да је Србија ушла у зону „сумрака” порока и свих трендова који прате државе у кризи и транзицији и са нестабилним економијама и слабим и корумпираним структурама државе и власти. Док се троше милијарде евера на све пороке у Србији, дотле просечан становник Србије годишње потроши четири пута мање млека и млечних прерађевина, а упола мање меса него грађанин Европске уније. У Србији се годишње поједе 105 килограма хлеба по становнику, што је највећа потрошња ове намирнице у Европи. Поред тога што се једе храна која има мању хранљиву вредност, у Србији генерално опада потрошња хране. Зато и није чудо што се у Србији може да примени крилатица „хлеба и игара”.

Аутор: Томислав Кресовић
Извор: БКТВ

Напиши коментар