Русија спремила своју верзију супер војника

Супер војници будућности изгледаће као данаши војници у акционим филмовима
Супер војници будућности изгледаће као данаши војници у акционим филмовима

Руска верзија опреме за војника будућности названа “ратник” могла би већ за месец дана да уђе у састав наоружања руске армије, најавио је Дмитриј Рогозин, заменик премијера Русије.

Рогозин је саопштио да је “тестирање те најсавременије опреме практично завршено, мада постоје мање замерке у вези са стрељачким оружјем, које ће у најскорије време бити отклоњене”.

Цео комплет по својим карактеристикама надмашује сличну опрему НАТО и ми стојимо иза тих речи – поручио је вицепремијер.

Комплет за руског војника будућности обухвата 40 модернизованих или нових елемената наоружања, личне опреме и средстава заштите. Основу чини одело од арамидних влакана, које има минимално могућу масу, али пружа максималну заштиту и омогћава човеку да остане неповређен и ако је изложен директом пламену или шрапнелима граната. Постоје чак и штитиници за врат, лактове, шаке и колена. Специјални вишеслојни шлем и панцир-прслук с керамичким плочицама отпорни су на метке из “калашњикова” и аутоматске пушке СВД.

Нови комплет, који штити 90 одсто људског тела, тако је конструисан да “дише”, што значи да пропушта ваздух, али спречава продор влаге, и војник може без прекида да га носи најмање 48 сати. Постоји и зимска варијанта комплета која обезбеђује додатну топлоту.

Оклопно одело одбија ултраљубичасте и инфрацрвене зраке, па је војник невидљив за нишан с топлотним навођењем. Осим тога, у ванредној ситуацији може да га збаци са себе за неколико секунди. Лакше је од сличних опрема других земаља, јер основна верзија тежи 10, а целокупна 20 килограма.

Извор: Блиц

Напиши коментар