Косово и Метохија: Предузећа продавана и по десетоструко нижој цени од реалне

Од приватизације је прикупљено свега 600 милиона евра будући да су предузећа продавана и по десетоструко нижој цени од реалне, а нека чак у бесцење

Србија се неће одрећи ниједног уложеног динара, нити фабрике на Косову и Метохији, нити признаје приватизације у којима није учествовала, поручио је у понедељак Александар Вулин, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, истичући да ће се следећи споразум Београда и Приштине односити или на имовину, или на цркву и културно наслеђе Срба на Косову.

А имовина Србије на Косову и Метохији, према подацима Канцеларије, мери се милионима квадрата у службеним и пословним зградама, затим са 476.922 хектара који чине готово половину укупног земљишта на КиМ, и са око 1,75 милијарди долара уложеног новца од 1965. до 1990. године кроз Фонд федерације. Уз то, Фонд за развој Србије има евидентиран удео у власништву 163 предузећа на КиМ, у износу од 161,75 милиона евра, ненаплаћене доспеле обавезе по кредитима од 1,62 милиона евра, више од пет милиона евра обавеза по основу краткорочних пласмана, дуг по основу кредита од продаје „Телекома“ изнад шест милиона евра… Само Пошта Србије има на Косову и Метохији 130 објеката, ЖТП 55, а „Србијашуме“ 45 објекета…

Србија и даље улаже стотине милиона евра на Косову и Метохији и то мора да буде признато – истакао је Вулин на скупу у Привредној комори Србије. – Предвиђено је да Заједница српских општина има своју имовину. А имовина државе Србије на Косову и Метохији је огромна. Треба је сабрати, проценити и потражити. Мора се објаснити по ком праву је нешто отуђено.


Подаци Канцеларије за Косово и Метохију показују да је на Косову и Метохији, до данас објављено укупно 57 таласа приватизације. Предузећа су, наводи се, махом продавана тако што се од друштвене фирме издвоји имовина и пребаци на нову фирму која се приватизује, док се стара, са дуговима, припрема за ликвидацију.

Позив привредницима

Александар Вулин је у понедељак позвао привреднике да дају конкретне предлоге како да Србија заштити своју имовину и поврати отету, наглашавајући да су сви предлози прихватљиви ако су статусно неутрални.
Не можете из приватизације и поделе друштвеног богатства избацити читав један народ. Не можете прихватити моноетничку приватизацију. На нама као држави је, да када све то сагледамо кренемо у конкретне активности, како бисмо створили одговарајући амбијент у коме би било могуће вратити оно што нам с правом припада – каже Александар Вулин.

Приватизација је рађена преко такозване Косовске повереничке агенције КПА (коју је основао УНМИК) и такозване Косовске агенције за приватизацију КАП, коју су основали органи такозване Републике Косово.

До сада је приватизовано више од 700 новоформираних предузећа, која су махом купили Албанци са продучја АП Косово и Метохије или они из Албаније – истичу у Канцеларији за КиМ.

Од приватизације је прикупљено свега 600 милиона евра будући да су предузећа продавана и по десетоструко нижој цени од реалне, а нека чак у бесцење.

Процена КАП је да је завршено 70 одсто приватизације. Када је реч о продаји земљишта, од 46.145 хектара пољопривредног земљишта којим је управљала КПА, преостало је 17.000 хектара. Од тога је највећи, око 12.500 хектара, у власништву седам пољопривредних комбината чија се продаја одлаже услед сложеног имовинско-правног стања.

Председник ПКС Жељко Сертић је напоменуо да је ово питање од највећег националног интереса и да се, кроз приватизацију, српска имовина отима и продаје у бесцење.

Извор: Вечерње Новости

Напиши коментар