Српски језик укинут у Црној Гори, иако њиме говори већина!

Уставни суд: „употреба српског језика у настави „супротна уставу”“!

Уставни суд Црне Горе саопштио је данас да је утврдио да је употреба српског језика у настави „супротна уставу” и да је законодавац „дерогирао уставно начело о црногорском језику, као једином службеном језику”.


Уставни суд Црне Горе уважио је жалбу Матице црногорске и прогласио неуставном одредбе Закона о образовању, којим је употреба црногорског језика у школама изједначена са српским и осталим језицима у службеној употреби.

Законодавац је употребом српског језика… успоставио на начин супротан уставу, како у односу на црногорски језик, као једини службени језик у Црној Гори, тако у односу на остале језике (босански, албански и хрватски), који су такође у службеној употреби”, стоји у одлуци Уставног суда, чије делове преноси подгорички дневни лист „Побједа”.

Колико кошта нова, државотворна историја?
Уставни суд је оценио да је одлуком скупштине из 2011. године, којом је промењен закон, „дерогирано уставно начело о црногорском језику као једином службеном у Црној Гори и у међусобно неравноправан положај довео лица која говоре једним од уставом утврђених језика у службеној употреби”.

Додаје се да је законодавац „прекорачио границе својих овлашћења”, јер је променио уставни положај службеног језика.

Одлука Уставног суда изазвала је бројне негативне реакције у опозицији која инсистира на изједначавању статуса српског и црногорског језика у настави и службеној употреби.

Измене Закона о образовању којим је наставни предмет за језик назван црногорски-српски-босански и хрватски, резултат су политичког договора власти и опозиције из 2011. године.

Уставна жалба Матице црногорске поднета је почетком 2012. године.

Дакле: српски језик је укинут у Црној Гори, иако њиме говори већина.

Извор: Факти

Напиши коментар