Страница за праћење антисрбизма поново доступна на Фејсбуку

МИПА: Срби су се удружили у борби за своје жртве и своја права.Заједно смо постигли ову победу и поновили целом свету да Јасеновац није за исмевање

Друштвена мрежа „Фејсбук“ опозвала је своју неосновану, нелогичну и неморалну одлуку да укине страницу Међународне иницијативе за праћење антисрбизма због наводног говора мржње, саопштено је из ове иницијативе.

Након два месеца активизма и реакција јавности, однели смо још једу велику победу„, истиче се у саопштењу.

Први који је известио о овом случају, како се наводи, је хрватски портал Индекс.хр, уз подсмијевање јасеновачким жртвама.

А онда су се и Срби удружили у борби за своје жртве и своја права. Новинска агенција Републике Српске – СРНА и `Глас Русије` су нарочито помогли, као и хиљаду потписника петиције и многи медији и блогови који су преносили вести. Заједно смо постигли ову победу и поновили целом свету да Јасеновац није за исмевање, нити Срби за потцењивање„, кажу у Међународној иницијативи за праћење антисрбизма.

Пример расизма и националне мржње према Србима на Твиеру, на које је указао управи Антисрбизам

Ова инцијатива покренула је недавно петицију којом се тражи да на друштвеној мрежи „Фејсбук“ буде дозвољено праћење антисрбизма. Указано је да се на „Фејсбуку“ слободно могу објављивати фотограФије жртава усташког логора Јасеновац, са попратним текстом: „Срби – савршени као гнојиво“. Директор Културно-историјског центра у Новом Саду и творац Иницијативе Андреј Фајгељ рекао је да је ова асоцијација снимила ту „публикацију“ и објавила је на својој страници уз критику.

Он истиче да је апсурд да је, у име говора мржње, „Фејсбук“ страницу иницијативе блокирао, а критиковану – оставио. Такође, на „Твитеру“ се могу пронаћи слогани типа: „Мрзим Србију и њен народ„, који је, према ријечима Фајгеља, донедавно био најпопуларнији „хаштег“ у региону.

То је отворени расизам, посебно када се са том кључном речју објављују фотографије лешева са натписом: `Срећан сам када видим мртве Србе`“, каже он.

Извор: СРНА

Напиши коментар