Унука Диане Будисављевић снима филм о патњама деце у логорима НДХ

Дана са преживелима из усташког логора и младим историчарем

Да један матурски рад може да буде заслужан за велики филмски пројекат недавно је показао Милош Петковић, 19-годишњак из Бањалуке. Тек свршени средњошколац повезао је преживеле логораше усташких тамница са Даном Будисављевић, младом режисерком из Загреба, која припрема сценарио за филм о тортури над српском децом у Дргом светском рату. 

Милошев одлично оцењен рад, којим је окончао гимназијско школовање, био је посвећен лику и делу Диане Будисављевић, хероине аустријског порекла, за коју је јавност дознала тек последњих година када је објављен њен чувени дневник. Управо је Дана, рођака Дианиног супруга др Јулија Будисављевића, уз Милошеву помоћ дошла у контакт са преживелим логорашима, који су као деца доживели страхоте у усташким тамницама, бенигно названим сабирни центри.

Са својим сарадницима, Дана се у Бањалуци састала са Милошем Милиновићем (81) и др Милутином Вучковцем (77). Први је као једанаестогодишњак са млађим братом Стеваном био заточен у Сиску, док им је трогодишња сестра послата у Загреб. Усташе су их раздвојиле 1942. године, а Милош и даље трага за сестром Добрилом. Пуних седам деценија. Нада се да је жива.

Др Милутин Вучковац, угледни пензионисани гинеколог, испричао је Дани Будисављевић своју дечју трауму која му се десила када је имао непуних седам година. Вучковац је, попут Милиновића, отргнут из дединог загрљаја и једно време провео је у хрватском дечјем логору Јабланац – месту које више и не постоји.

У филму Дане Будисављевић своје место обезбедили су и Милош и Марија Ковачевић, бака и деда Милоша Петковића, по мајчиној страни. Почетком Другог светског рата усташе су их, као и многу другу децу, спровеле у логор Стара Градишка, а потом пребацили у Јабланац. Своју голготу Дани Будисављеввић је приповедао и њихов рођак Десимир, који је био заточен у Јасеновцу.

Свака исповест била је упечатљива и узбудљива. Када сам их слушао нисам могао да суздржим сузу. Веома је потресно, а верујем да су такве утиске понели и аутори будућег филма – каже млади Милош.

Дана Будисављевић, која овим филмом жели да отргне од заборава колосално хумано дело своје рођаке, поред Бањалуке и Бакинаца, посетила је и Козарску Дубицу, из чијег је места највише деце прошло кроз усташке логоре.

Филм готов до 2015. године

Припрему за ову емотивну филмску причу Дана Будисављевић је почела још пре три године. Упорно прикупља матријал, који је обогатила посетом Бањалуци и Крајини.

Много тога је нестало, изгубљено или уништено. Зато сам се одлучила на дужи пут у жељи да сазнам што више појединачних судбина некада малих логораша. Верујем да ћу филм реализовати и окончати до 2015. године – казала нам је Дана Будисављевић, и додала да јој је у идеји око филма много помогао Дејан Аћимовић.

Извор: Новости

Напиши коментар