Позитивна дискриминација у Америци довела до сиромаштва белаца

Позитивна дискриминација довела до доминације афроамериканаца који су добили социјалне повластице

Студент прве године Универзитета у држави Џорџија Патрик Шарп има намеру да званично приступи националистичкој групи „Савез белих студената“.

Преме речима овог осамнаестогодишњака, белци су већ мањина у његовом студенском граду, али њихов број се смањује у читавој земљи.

Такво стање и јесте разлог за настанак оваквих група. Задатак групе је очување културе исељеника из Европе. Студенти европског порекла могу да се окупљају ради расправе о својој историји, традицији, као и да размотре како на бело становништво утиче миграција.

Још једна тема за дискусију је такозвана „позитивна дискриминација“ – давање олакшица одређеним групама становништва, у конкретном случају тамнопутном становништву. Сам Шарп је пореклом из државе Алабаме која је била једно од упоришта Кју клукс клана. То доста говори о његовом бављењу обојеним сународницима.

Међутим, чак и амерички научници говоре о паду белог становништва у укупном становништву САД.

Број Американаца европског порекла којима је потребна државна помоћ – три пута је већи од броја сиромашних афроамериканаца и оних латиноамеричког порекла“ – тврди професор социологије са Универзитета „Вашингтон“ у Сент Луису (држава Мисури) Марк Ренк.

На 4 одсто афроамериканаца који су испод линије сиромаштва долази 10 одсто белаца“ – наводи и професор Џефри Тимберлејк, експерт за социјална питања са Универзитета Синсинати.

Многи експерти новонастали проблем сиромаштва белог становништва повезују са историјом.

Политичка елита моли за опрост због грешака предходних генерација, примењујући праксу „позитивне дискриминације“. Иако је то нека врста социјалне правде, међутим, ткава погубна политика је и довела до доминације афроамериканаца који су добили социјалне повластице због лоших социјалних услова“ – сматра директор Института за породицу и демографију Игор Белобородов.

Белобородов сматра да Американци имају осећај кривице због робовласништва. Само је за време транспорта тих несрећника из Африке погинуло 50 милиона људи. Влада САД и дан данас добија тужбе потомака црнаца који су страдали од белаца.

Код белаца је такође већи морталитет што доводи до смањења потомака белих исељеника из Европе. У последњих 17 година око 80 млрд долара издвојено је из државног буџета за програме смањења становништва, посебно за стерилизаицју и абортусе.

А постоји још један проблем – економски.

Белци по правилу живе на Средњем Западу у државама Мисури, Мичиген, Арканзас и Оклахома, док су најразвијенији региони у САД на Атлантској и Пацифичкој обали, претежно насељени мигрантима“ – каже Валериј Фјодоров директор руског Центра за испитивање јавног мњења.

У приобалним регионима налазе се највећи амерички финансијски центри. Док индустријски градови Средњег Запада који се баве добијањем племенитих метала бележе пад. Сама предузећа селе капитал у Кину и Мексико где је јефтинија радна снага.


Празне куће у Детроиту нама ко да купи, за 60 година из града се ислелио преко милион становника

Недавна вест да је индустријски Детроит банкротирао директна је потврда. Власти овог града 19. јула су објавиле да дугови града износе више од 380 милијарди долара, плус 18,5 милијарди спољњег дуга. Ово је највеће банкротство неке локалне самоуправе у историји САД.

Убећени републиканци повезују проблем сиромашења белог становништва са доласком на власт демократе Барака Хусеина Обаме. Познато је да управо становништво приобалних делова САД гласа за демократе који бране интересе миграната. Белци који живе у унутрашњости Америке своје гласове дају углавном републиканцима. Ренк каже да идеја америчког сна о заједничком просперитету више не функционише, у првом реду због нестабилне економске ситуације у земљи.

Нама недостају радна места, а социјална политика не помаже људима да се боре против сиромаштва јер сва деца не могу ићи у школу“ – каже Ренк.

Успоравање економског раста, растућа незапосленост и зависност од социјалних давања, довели су до погоршања живота у САД.

Четири од пет Американаца који су навршили 60 година испод су линије сиромаштва.

Извор: Факти

Напиши коментар