Рашка: Срби приморани да уче „бошњачки“ због школских квота?!

Нови Пазар, има ли за Србе у рашкој области истих права као за све остале?

Двострука мерила при формирању одељења средњих школа у Рашкој области због језика: Бошњак, макар и један, добиће могућност да иде на жељени смер, док Срби, па их било и 14, то неће моћи.

У првом разреду одељења са 15 кувара у Новом Пазару, ако се један ђак изјасни за наставу за босанском – моћи ће сам да има своје одељење.
Са друге стране, ако оних 14 преосталих ученика изабере часове на српском – неће их добити, већ ће морати да пређу на неки други образовни профил!!!

Закон не дозвољава формирање одељења са мање од 15 ђака, осим ако је реч о мањинама, када је и један ученик довољан за редовну наставу. То правило биће примењивано од наредне школске године и у Сјеници, Тутину, Пријепољу и Новом Пазару.

То отвара још већи проблем код већинског становништва: јер се може десити да оних 14 ученика пристане да учи на босанском из чисте немогућности да им се жеља оствари на њиховом матерњем језику?!

Чије министарство, Република Србија?!
Министарство просвете, науке и технолошког развоја није расписало одвојене конкурсе за упис у одељења стручних школа на српском и босанском, као што је то случај, рецимо, са мађарском мањином. Деца су се изјашњавала тек након уписа, па је створена ситуација да се половина изјаснила за наставу на босанском, а друга половина на српском. Ако је ових других мање од 15, неће уписати жељену школу.

О настави за децу српске националности брине држава, а о бошњачкој деци и часовима на матерњем језику стара се Бошњачко национално веће (БНВ) – објашњава Есад Џуџевић, председник БНВ. – На наш захтев министар просвете мора да обезбеди наставу на матерњем језику, макар била и за једног ученика!!! Први круг изјашњавања показао је да има и таквих случајева, где се само један ђак изјаснио да жели да похађа одређени смер. Директори школа имају рок до 19. августа да дају план одељења. До сада је у основним школама Сјеници, Тутину и Новом Пазару формирано 171 одељење које ће учити на босанском и 85 са наставом на српском. У средњим школама их је 28 на босанском и 45 на српском.

Подељени ученици

Када почне нова школска година, од 6.002 ученика првог и петог основне и првог разреда средње школе у Тутину, Сјеници, Новом Пазару и Пријепољу, укупно 4.088 учиће на босанском. На српском ће се школовати 32 одсто или 1.914 ђака. Интересовање је веће у основним, него у средњим школама.

Нови Пазар: Језичке поделе закомпликовале упис у школе

Све ово значи да ће у појединим средњим стручним школама Рашког округа од јесени морати да буде формиран већи број одељења него што је планирано. То ће и више да кошта, да захтева и додатно ангажовање наставника, а трошкови ће бити покривени из буџета Србије.

Према речима Елијаса Реброње, задуженог за образовање у БНВ, за општеобразовне предмете средњих стручних школа, за наставу на босанском, ниједан издавач није прихватио штампање уџбеника, јер спадају у категорију нискотиражних.

Били смо принуђени да поднесемо захтев за увоз ових уџбеника из Босне и Херцеговине – објаснио је Реброња.

Влада Србије експресно обезбеђује права мањинама, а није у стању да спроведе закон и скине спомен плучу доказаног сарадника фашиста који код Срба рашког округа изазива сећања на страдања
Нова школска година почеће за нешто више од две недеље, а многе кључне ствари за наставу на босанском још нису спремне. Реброња је рекао да је за кашњење понајвише крив Завод за унапређење образовања и васпитања (ЗУОВ), а да је БНВ све урадио на време. Он је најавио да ће, упркос кашњењу, 2. септембра настава почети у првом и петом разреду основне и првом разреду средње школе.

Многе ствари мораће да буду урађене у последњи час или ће каснити. Једна од најважнијих је правилник о звањима – ко може да предаје босански језик, и то би требало да буде објављено следеће недеље. Недостају и уџбеници, који чекају одобравање у ЗУОВ-у, да би тек после тога ишли пред Национални просветни савет, па ако не ваљају поново на дораду, па опет у ЗУОВ-а… То је дуг процес, па би ученици и месецима могли да буду без књига за учење.

Извор: Новости

Магацин коментар: Опет фамозни „национални кључ“ овај пут преко леђа ученика, али пре свега увек преко српских леђа. Пример само показује оно што одавно знамо, квислиншка власт у Србији због примене „европских стандарда“ директно ради на штету већинског народа, а у корист неке фантомских језика. Кад се све сабере и одузме профитирају само мањине, а већински народ постаје народ другог реда у својој матичној земљи. Још један потез који српски народ, на дуже стазе, води у таму денационализације, расрбљавања и наметања туђих вредности. Питамо властодршце у Србији, хоће ли у будућности српски ученици морати да уче и вехабизам?

Напиши коментар