Бајрам „протерује“ прославу Божића са улица Берлина

Одлука је изазвана жељом имама који су на улицама Берлина у августу пожелели да прославе Бајрам, а становници су се њиховој жељи успротивили.

Судећи према наводима прошлонедељног броја немачког листа Тагесспиегел, неке четврти у Берлину ускоро ће престати с јавним прославама Божића.

Наиме, „Weihnachtsmärkte“ или Божићни сајам ускоро би се могао одржавати под новим и неутралнијим именом „Winterfest“ (Зимски фестивал).

У чланку тако стоји да је намера да се „избаци религија из једначине“ и постарати се да се свако, независно од тога да ли је хришћанин, муслиман, Јевреј или атеиста, осећа повезано с овим догађајем.

Порука је „без религије на јавним местима“, а многи су то доживели као „забрану Божића“. Ипак, неки тврде да у овом случају није реч о антирелигијској одлуци већ подстицању једнакости.

Зато , у берлинском округу Фридрихшаин-Кројцберг Божић се више неће славити у јавности, а божићне јелке моћи ће да се постављају само на унапред одређеним местима. Хришћани који желе да славе Божић то ће ускоро моћи да раде само у својим домовима.

Одлука је изазвана жељом имама који су на улицама Берлина у августу пожелели да прославе Бајрам, а становници су се њиховој жељи успротивили због страха од буке.

Градско веће је тако, у настојању да све грађане изједначи, забранило сва верска славља на улицама града.

Извор: Б92

Напиши коментар