Из архиве: Шта смо протеклих година писали о штетности ГМО

Преглед наше архиве на тему генетски модификованох производа резултат је уцене упућене Србији од стране Европске Уније којом се захтева дозвола за промет ГМО призводима у Србији

О генетском инжењерингу од самог почетка постоје супротна мишљења. На једној страни су заговорници и промотери генетског инжењеринга, из кругова научника, здравствених радника, представника власти (тзв. ауторитети) који наводно само у експерименталне сврхе мутирају храну или чињенице које сведоче о штетности нових мутаната.

Пред Вама су прикупљени текстови из наше архиве који недвосмислено потврђују да је ГМО и све што он носи у најмању руку озбиљно проблематичан по здравље становништва.

Европска Унија захтева: Србија да дозволи увоз ГМО!

Србија треба да што пре измени законе о генетски модификованим органима (ГМО) како би могла да приступи Светској трговинској организацији, каже се у годишњем извештају Европске комисије који је у оквиру пакета о проширењу данас представљен у Бриселу. Цео текст прочитајте овде.

10 разлога против ГМО (Франкенштајнске) хране

Постоји најмање 10 разлога зашто не треба дозволити легализације ГМO хране у Србији! Влада Републике Србије противуставно, незаконито и на мала врата (без измене закона) легализовала узгој генетски модификованих организама и дала зелено светло ексклузивним увозницима да увозе генетски модификовано семе соје. Цео текст прочитајте овде.

ГМО није отров, али није ни здрав

У Србији је забрањен узгој ГМО хране, али је јавна тајна да ипак постоје усеви и дистрибуција овакве хране. И мада је већина људи уверена да не једе генетски модификовану храну, у пракси изгледа није тако. Цео текст прочитајте овде.

У Србији је хиљаде хектара под ГМО усевом

Наша земља уопште нема евиденцију о количини увезене ГМО соје из САД, Бразила, Аргентине и других земаља, а све је више производа који нису означени да садрже сировине од ГМО, попут артикала из Црне Горе, БиХ и Македоније, упозорио је Миладин Шеварлић је у изјави Тањугу. Цео текст прочитајте овде.

Србија: Раскринкавање ГМО лобиста!

Покрет „Богата Србија“ организовао је у четвртак, 1. августа 2013. конференцију за медије на којој су се обратили Захарије Трнавчевић, председник овог покрета, народни посланик на листи ЛДП-а и др Радомир Стојшин, агроинжењер запослен у Монсанту (који је све време истицао да говори у лично име и да је на годишњем одмору). Цео текст прочитајте овде.

Да ли је ГМО услов за улазак Србије у СТО?

Иако се говори да је производња органске хране велика шанса за Србију, уколико желимо да уђемо у СТО мораћемо да допустимо промет генетски модификоване хране. Ниједна од 159 чланица Организације, од Русије, преко наших суседа, до Латинске Америке, не сме да забрани увоз било ког производа. Цео текст прочитајте овде.

Како се прави ГМО храна и где је све присутна – филм о ГМО

Генетски рулет је одличан документарни филм који једноставно објашњава шта је генетски модификовани организам, односно како се прави генетски модификована храна и колико је гмо распрострањем у Америци и свету и присутан у храни. Ту су и последице генетског инжињеринга. Цео текст прочитајте овде.

Званичници САД водили кампању за разбијање отпора према ГМ производима у Европи

Америчке дипломате су агресивно лобирале за генетски модификовану храну како би отвориле простор за њу широм света, показује анализа „процурелих“ депеша. Цео текст прочитајте овде.

Greenpeace списак произвођача ГМО производа!

GMO_FruitГенетски инжењеринг омогућава научницима да створе биљке, животиње и микроорганизме манипулацијом гена на начин који мења структуру природних ствари. Цео текст прочитајте овде.

Глобална завера ГМО произвођача хране

Последњих десетак година написане су многе књиге о потенцијалним и још непознатим опасностима конзумирања генетски модификованих биљака и других намирница, меса животиња храњених искључиво генетски модификованим смешама. Постоје и књиге у којима се говори о похлепи шачице агресивних мултинационалних компанија, произвођача генетски модификованог семена и пестицида. Цео текст прочитајте овде.

Листа лекова са ГМО супстанцом у Србији

У Србији се у апотекама може набавити 7 лекова који су тренутно на “црној листи“, са ГМО супстанцом из Америчке Агенције за храну и лекове (ФДА) који изазивају тешке нуспојаве. Између осталих код нас се преписује и: „Авандиа„, лек против дијабетеса типа 2, за који се зна да је повезан с десетинама хиљада срчаних удара код дијабетичара широм света. Цео текст прочитајте овде.

ГМО је оружје општег геноцида

Генетски модификовани организми (ГМО) – то су нови организми, вештачки створени као резултат уношења једног или неколико гена, другог вида или класе животиња или биљака, ради добијања нових својстава или особина. На огромне ризике за људско здравље, које носи употреба „трансгенских“ производа, указивало се у радовима руских научника (О.А. Монастирски, А.В. Јаблоков, А.С. Баранов, В.В. Кузнецов, А.М. Куликов и многих других) Цео текст прочитајте овде.

Србија би губила милионе због ГМО

Србија би, уколико измени Закон о генетски модификованим отганизмима (ГМО) и дозволи њихов промет и узгој, годишње директно губила најмање 500 милиона евра. Професор на Пољопривредном факултету Миладин Шеварлић каже да би, уколико се дозволи узгој ГМО, трошкови за набавку семена кукуруза за 1,2 милиона хектара били 100 милиона евра годишње, а за набавку семена соје, која се сеје на око 200.000 хектара, били око 25 милиона евра. Цео текст прочитајте овде.

Сви одговори на најчешћа питања о ГМО храни

Сви одговори на најчешћа питања о ГМО храни на једном месту: шта је, како је настала, какве су последице њене употребе! Како изгледају ти генетски модификовани организми? Они нису истo што и хибрид. Хибрид се добија укрштањем два различита организма исте врсте, тако имамо случај да се укрштају два кукуруза, да би се добила боља сорта кукуруза. Цео текст прочитајте овде.

Миодраг МК Костић отворено лобира да ГМО затрује Србију

Интерес Србије је да задржи органски здраву храну али не сме да занемари да је један од услова за пријем у СТО да прихвати употребу генетски модификоване хране. Ово каже председник МК Групе Миодраг Костић и додаје да је Србија „мала“ земља са 4,2 милиона хектара обрадиве површине и да би требало да сачува квалитет који има. Цео текст прочитајте овде.

Доказано: Монсантно препарати убијају!

Француски суд донео историјску пресуду да је препарат за уклањање корова „ласо“, који продаје највећи светски произвођач хране, веома штетан по здравље људи. Цео текст прочитајте овде.

Још текстова на тему ГМО и његове штетности можете пронаћи на страницама Магацина кликом ОВДЕ.

Напиши коментар