Велики Трновац: Царство хероина и “забрањено село“ за државу Србију

Мештани Трновца славе терористу Ридвана Ћазимија који је убијао српске полицајце
Мештани Трновца славе терористу Ридвана Ћазимија који је убијао српске полицајце

Смрт полицајца Горана Ђорђевића, кога је непознати возач „аудија“ усмртио приликом обављања дужности на улазу у село Велики Трновац, изнова је отворила „Пандорину кутију“ на југу Србије и прећутно игнорисање чињенице да је ово село надомак Бујановца „забрањено место“ и „држава у држави“.

Није никаква тајна да је дугогодишње упориште за организовање екстремистичких акција и балкански центар за трговину наркотика, а у последње време и центар за организовану проституцију и трговину белим робљем.

Занимљиво је да нико не зна колико тачно становника има у Трновцу. За српску полицију то је „забрањена зона“. Наравно, не због тога што она не би могла тамо да уђе и реши проблем, него ради мира на југу Србије. Свака акција била би проглашена „нападом на Албанце“. С друге стране, сви смо свесни да је легло криминала. Нема куће која нема по једног или више чланова који су у иностранству. Нико не зна чиме се ти људи баве, али је извесно да добро живе. О томе сведоче скупи аутомобили, велике куће и друго – каже извор близак безбедносним службама.

Једна од три џамије у селу

Велики Трновац има одличан географски положај и налази се у непосредној близини граница с Бугарском, Македонијом, Косовом и Албанијом. Због тога се у њега слива велики део хероина из Пакистана, Авганистана, Ирана и Турске.

Из Трновца се годишње дистрибуира више десетина тона препакованог хероина, а два главна кријумчарска коридора су преко Албаније и Црне Горе ка Италији и преко Србије ка западноевропским земљама. Од пре неколико година прорадио је и „трећи канал“. Он иде преко Косова, Новог Пазара, Босне и даље на запад.
Италијански Центар за борбу против мафије (ДИА) је пре неколико година обелоданио да се шверцом дроге бави око 6.000 Албанаца из овог дела Србије.

Јунаци (муџахедини) Сирије

У последње време велики број младића одлучио се за одлазак из Трновца у Сирију. Ове информације појавиле су се у јавности када је у фебруару ове године двадесеттрогодишњи Муаз Ахмети погинуо у борбама за ослобођење Сирије. Они су „јунаци“ новог доба у Трновцу и о њима се прича у суперлативу.

Иако се зна да је то подручје пуно криминала, нико им не може стати на крај – наводи се у извештају ДИА. – Европске полиције немају право да делују на подручју Србије, а српске службе не могу адекватно да интервенишу.

Како сазнајемо, полиција је у првој половини минуле деценије претресла више од 200 кућа у Трновцу, али нису успели да пронађу бункере у којима се дрога скрива! А посебан куриозитет је да је у великој полицијској акцији „Морава“ 2009. године, због препродаје дроге из Великог Трновца притворена само једна особа!

Последњих десетак година није било наређења да се Трновац темељно преконтролише.Припадници полиције и жандармерије имали су своје патроле само на улазу у ово село, а кроз Трновац су само пролазили. Очито је да није било воље да се организује нека већа акција, због бојазни да би Албанци поново „дизали прашину“ пред међународном заједницом због „атака на људска права“.

Имају страже на стратешким местима

Мештани Великог Трновца су родбински повезани, тако да међу њима није било могуће да се убаци неки полицијски доушник. Тамо се организују и сеоске страже на стратешким местима, тако да Албанци у сваком тренутку виде ко им долази у „госте“.

У полицијским службама које се боре против трговине наркотицима широм света, важи мишљење да у селу у сваком тренутку има 1,5 тона марихуане, хероина и кокаина.

Обележја Великог Трновца – родно место терористе и нарко боса

Велики Трновац је родно место Ридвана Ћазимија – познатијег као командант Леши, вође такозване Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца, који је убијен 24. маја 2001. године. Од тада он се у овом селу третира као божанство. Годину дана након његове смрти, у центру села подигнут је импозантни споменик на коме се вијоре албанске заставе. Од прошле године отворен је и спомен-музеј Ридвану Ћазимију и у сталној поставци налазе се униформе, оружје и џип у којем је убијен. Из овог краја је и чувени нарко-бос Мехмед Али Каракафа, за чији клан се годинама тврди да се бави трговином наркотицима и оружјем.

Извор: Новости

Напиши коментар