Први пут објављени разговори немачких војника о злочинима у 2. светском рату

Заробљени немачки официри и војници у Паризу
Заробљени немачки официри и војници у Паризу

Годинама су за застрашујуће злочине, силовања и геноцид током Другог светског рата кривљени припадници Шуцштафела (СС) и блиски сарадници нацистичког лидера Адолфа Хитлера. Сада, по први пут, тајни снимци британских обавештајаца из тог времена откривају зверства која су спроводили и обични немачки војници, пише “Дејли мејл”.

Снимци су настали уз помоћ скривених микрофона који су стављени немачким затвореницима, а транскрипти су скупљени у књигу “Војник: О борби, убијању и умирању: Тајни снимци немачких ратних заробљеника из Другог светског рата”.

Између 1940. и 1945. године Британци и Американци поставили су микрофоне на око 13.000 немачких и неколико стотина италијанских ратних заробљеника, свих чинова и служби, а много њих било је у притворској јединици Трент парк у Лондону.

Књига, коју су саставили немачки историчари Сенке Ничел и Харалд Велцер преведена је први пут на енглески и нуди нови увид у Други светски рат.

Снимци су преслушавани у очекивању да ће се открити војне тајне од потенцијалне стратешке важности, али су уместо тога откривени нецензорисани разговори о искуствима рата. Детаљи тих разговора, не само да што показују екстремно високи ниво извршеног насиља, већ и узнемирује видно задовољство војника истим.

Био је један догађај на пијаци, гомила људи, неки су држали говоре. Тотално смо их поспрејали. То је било забавно!”, наводи један војник, док други открива: “Једном смо бомбардовали код Истборна. Док смо летели видели смо велики замак – изгледа да се унутра држао бал или слично – било је много дама у тоалетама и бенд. Први пут смо само прошли, а онда смо их напали и држали темпо. Ух, ух, што је то било забавно”.

Волео сам да бомбардујем”, рекао је неименовани пилот. “Увек сам осећао жмарце, сјајан осећај. Добар је као кад неког обориш”.

Војници су причали о својим погледима на непријатеља, својим вођама, дискутовали су о детаљима борбених мисија и поделили застрашујућа искуства злочина које су починили или видели.

Нацисти стрељају цивиле
Нацисти стрељају цивиле

У једном транскрипту се наводи разговор три војника о убиству непознатог Француза.
Зотлетерер: Убио сам Француза с леђа. Возио је бицикл.
Вебер: Изблиза?
Зотлетерер: Да.
Хеузер: Је ли хтео да те зароби?
Зотлотерер: Ма какви. Ја сам хтео његов бицикл.

Снимљени материјал садржи узнемирујуће описе сексуалног злостављања и мучења.

Тако у једном делу, војник Рајмболд каже: “У првом логору за официре у којем су ме држали био је један глупан из Франкфурта, млади поручник, скоројевић. Он је рекао: ‘Ухватили смо шпијунку која је трчала по комшилуку. Прво смо је ударили у груди палицом, а потом смо јој бајонетима изболи задњицу. Онда смо је ј….. и избацили ван и пуцали у њу. Док је лежала тамо на леђима, бацали смо бомбе на њу. Кад год би једна пала близу ње, вриштала је. Замисли само, за столом је са мном седело осам немачких официра и сви су пукли од смеха”.

Извор: Блиц

Напиши коментар