Лакша забрана ГМО у државама Европске уније!

Србији намећу, а код себе уводе забране?
Србији намећу, а код себе уводе забране?

Посланици Европског парламента изгласали су данас закон који омогућава земљама чланицама да ограниче или потпуно забране гајење генетски модификованих организама (ГМО) на својој територији.

По закону, који су посланици донели убедљивом већином гласова, чланице ЕУ могу самосталном одлуком да забране ГМО усеве уколико оцене да би могло да дође до угрожавања природне околине.

Досад је овакву врсту забране било могуће увести само уколико се непобитно докаже да усеви представљају опасност по здравље људи или животиња.

Овим је закључена четири године дуга дебата о предностима и манама ГМО током које су се зестоко сукобљавали присталице и противници ГМО.

У ЕУ се тренутно гаји само један сој генетски модификованог кукуруза, на ограниченом подручју у Шпанији, док је сој ГМО кромпира забрањен пре две године.

Европске земље, међутим, не могу да забране увоз и промет ГМО из трећиг земаља јер је тако прописала Светска трговинска организација (СТО), мада могу да поставе ограничења и истакну упозорења потрошачима.

Научници још нису сагласни да ли и у којој мери ГМО могу да угрозе здравље људи и човекову околину. У Србији је на снази потпуна забрана производње и промета ГМО, што ће морати да се промени због кандидатуре за чланство у СТО и ЕУ.

Извор: Танјуг

Напиши коментар