Руски одговор на санкције: Немачка да плати ратну одштету од 4.000 милијарди евра

nemacki tenk

Чланови руског парламента припремају радну групу за процену штете коју је Немачка нанела Русији током Другог светског рата, скоро 70 година од завршетка сукоба, пише руски лист „Известија“.

Како преноси „Њузвик“, Руси ће тражити од Немачке одштету од четири билиона евра.

Према речима посланика Либерално демократске партије Русије Михаила Дегјатерова, иницијатива је директан одговор на трговинске санкције које су Сједињене Америчке Државе и Европска унија увеле Русији због анексије Крима у марту и подршке проруским снагама у источној Украјини.

Дегјатеров је рекао да Немачка ништа није платила СССР-у за уништавања током Другог светског рата.

Према његовима речима, СССР је после конференције на Јалти вратио неку немачку имовину – углавном опљачкани намештај, одећу и индустријску опрему као и неки ратни плен, али „СССР није тражио од Немачке економску надокнаду„.

Дегјатеров је оценио да „Немачка наставља да наноси економску штету Русији, придружујући се трговинским санкцијама ЕУ“ подсећајући на низ трговинских ограничења које је ЕУ наметнула Русији које су проузроковале кризу руске економије и пад рубље.

Током трајања рата, 30 одсто наше земље и националног блага је уништено, а разорено је 1.710 великих совјетских градова, више од 70.000 мањих градова и села, 32.000 индустријске зоне, а 100.000 фарми је потпуно уништено„, рекао је Дегјатеров, мислећи на податке које је Стаљинов одбор прикупио после рата.

Према његовим рецима, ова материјална штета износи 600 милијарди долара и додао је да „Немачка плаћа компензацију за шест милиона жртава Холокауста, али игнорише 27 милиона убијених совјетских грађана, од којих је 16 милиона цивила„.

Ако се све то узме у обзир, Немачка не дугује ништа мање од три до четири билиона евра наследнику Совјетског Савеза – Русији„, сматра Дегјатаров.

Извор: Танјуг

Напиши коментар