Витез фест на Београдској тврђави

VITEZOVI VEŽBAJU U PARKU

Витешки спектакл „Витез фест 2015“ биће одржан на Београдској тврђави 4. и 5. априла, а организатори позивају Београђане да дођу и доживе “модерну бајку” односно упознају се са витешком Србијом Деспота Стефана Лазаревића.

Манифестација ће бити одржана под слоганом „Клинци и клинцезе, постаните принчеви и принцезе“ и њено одржавање се поклапа са обележавањем православних празника Врбица и Цвети.

Витез фест организује Краљевски ред витезова уз подршку града Београда, Београдске тврђаве, Туристичке организације Србије, Привредне коморе Београда и других.

Председник УО Витез феста Хаџи Зоран Мрђеновић је казао на конференцији за новинаре да ће у музичком делу програма наступити познате групе и извођачи, на пример Легенде, Мадам Пиано, ансамбл Ренесанс, Хазари, Аца Селтик, познати глумци, дечји хорови…

Такође, посетиоци ће моћи да се упознају са вајарством, иконописањем, виде изложбе, а предвиђен је позоришни и спортски витешки програм.

У оквиру манифестације биће организован црквени програм са предавањима, као и сајам средњовековне хране односно „Гозба“.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић је истакао да је град препознао вредност те манифестације и да она представља још једну лепу слику Београда коју шаљемо свету.

Младеновић је нагласио да Београд има богату средњовековну и витешку традицију, као и једну од најлепших тврђава у Европи.

Он је рекао да најмлађе треба да научимо правим вредностима и упознамо како младе тако и старе са старим обичајима.

Директорка ТОС – а Љиљана Черовић је нагласила да та манифестација негује нашу традицију која ће нам дочарати давна времена.

Она је рекла да ће Витез фест бити сјајна прилика за локалне туристичке организације да представе своју понуду.

Представница Привредне коморе Београда Гордана Матијашевић је рекла да је Краљевски ред витезова члан „креативне индустрије“ у комори, као и да ће комора позвати своје чланове да представе своју понуду, на пример старе занате, произвођаче здраве хране и друге.

Представница Београдске тврђаве Оливера Вучковић је рекла да би у Београду могли да се организују и витешки турнири са удружењима из целе Европе и да би на тај начин могао да се привуче велики број туриста.

Краљевски ред витезова организује на Београдској тврђави витешке спектакле од 2004. године.

Извор: Танјуг

Напиши коментар