АVIJATICAR.NET: Све генералове лажи

фото: Салингер Игор
Генерал Бандић / фото: Салингер Игор

Објављујемо ауторски текст војног ваздухопловног експерта, који нам је доставио детаљну анализу поступака одговорних лица, а од које би истражни органи имали много користи. Предлажемо да је поделите на интернету. Анализа доказује одговорност војног врха, првенствено генерала Бандића, представља гомилу лажи које је изнео у својој изјави и површност у раду комисија, а све у циљу заташкавања случаја.

Почећу са анализом изјава генерала Бандића, који је по мени највећи кривац за трагедију и смрт 6 одраслих особа и једне бебе. Он на више места спомиње обученост и тренажу посаде. Прво каже како се уверио у обученост И тренажу посаде, да би затим навео само обученост и тренажу за мајора Мехића. Да је стварно проверавао, морао је добити информацију да капетан Ђукарић није оспособљен за летење ноћу у инструменталним условима. Пошто је знао за то, ни једном речју не спомиње капетана Ђукарића и његову оспособљеност. Незнање не ослобађа од одговорности али је прикривање чињеница, као што то ради Бандић, још горе од незнања.

Да ли је мајор Мехић 11.03.2015. године обновио тренажу на прописан начин? Ако тога дана није био у тренажи за летење ноћу у инструменталним условима, онда је морао да буде направљен програм обнове тренаже и да мајор Мехић направи лет или више њих, са наставником летења који је у тренажи за наведене услове. И да ли Програм летачке обуке хеликоптерске авијације уопште препознаје летење ноћу у инструменталним условима?

Како је могао у својој изјави да наведе да постоје минимални метео услови, а да комисија закључи супротно? Незнање или жеља да се додвори министру пошто-пото? Каже да тачка 8 Упутства за рад снага са ТиС прецизира метео минимум за сваког пилота али не наводи колики су ти минимумиза Мехића и Ђукарића.

Како може неко ко би требао да буде професионалац да се ослони на информације људи који нису из те професије? Одакле Бандићу идеја да је доктор Љајић (иначе добар човек и лекар) меродаван да са њим прича о слетању и прихвату бебе у Крагујевац? Незнање или жеља да се пошто-пото слети негде другде?

Закључите сами.

У телефонском разговору са доктором Љајићем рекао му је да организује прихват хеликоптера у касарни у Рашкој. Да ли је у овој држави баш све могуће па и то да било ко дође у касарну и тражи да се организује прихват хеликоптера? Ја не верујем али Бандић очигледно мисли да се то може па се и сам тако понаша.

Један од основних принципа у војсци је принцип једностарешинства. У моменту када га је Гашић позвао, Бандић се налази на годишњем одмору. То значи да је своју дужност предао неком другом, највероватније свом заменику, а то опет значи он више није директно одговоран за све што се деси у 204. абр, већ је то његов заменик. Бандић је морао преусмерити Гашића на свог заменика (у овом случају на неког другог, јер то није по стандардној оперативној процедури) али он то не ради већ нарушава принцип једностарешинства и од тог момента почиње двостарешинство што је недопустиво (а вероватно и кажњиво).

У првом разговору са генералом Живаком (око 19.40) извештава га о позиву од стране Гашића. Генерал Живак у својој изјави наводи да му је у том првом разговору Бандић рекао да је добио изричито наређењеза извршење задатка, док Бандић у својој изјави наводи да је добио наређење у 19.56тј. током другог разговора са Гашићем. На другом месту у извештају исти тај Бандић каже да му је Гашић у првом разговору рекао да провери да ли постоје услови за извршење лета. То значи да је Бандић лагао и свог првопретпостављеног, генерала Живака. Случајност или намера да се додвори Гашићу? Закључите сами!

Генерал Живак у првом разговору каже Бандићу да, када се буде чуо са Гашићем, да му каже да упути захтев Кабинету НГШ. Супротно томе он предлаже Гашићу да све неопходне позиве упути уместо њега. Незнање или полтронизам? Закључите сами!

Бандић извештава Гашића да постоје сви услови за извршење задатка, а слетиште у касарни у Рашкој још није у функцији. Незнање или лаж закључите сами!

Бандић наводи у својој изјави да је пре лета извршена координација са службама на аеродрому Никола Тесла укључујући и координацију са граничном полицијом. Није објаснио зашто је то урађено, јер то није стандардна процедура. Пилот у својој најави лета између осталог уписује које су алтернације и никаква додатна кординација са тим аеродромима није потребна пошто се та информација аутоматски шаље наведеним аеродромима. Ако аеродром Никола Тесла није алтернација већ дестинација, то је онда нешто друго. Лапсус или намера? Закључите сами!

У својој изјави наводи како је поруке разменио и са другим лицима и да оне нису утицале на извршење лета. Његова је дужност и обавеза била да наведе сва лица са којима се чуо и размењивао информације. Неко други је надлежан да закључи да ли су те поруке имале утицај на извршење лета или не.

Фото РТС

Иако је одлука да хеликоптер слети на аеродром Никола Тесла донешена пре него што је хеликоптер стигао до Рашке, он поруку шаље мајору Мехићу у повратку ка Београду (21.34) али му не спомиње разлог. Шта је баш било написано у тој поруци није ми јасно јер Бандић каже да му је мајор Мехић потврдио поруком. Међутим, када је прешао на рад са контролом Београд мајор Мехић је био збуњен и изненађен зашто га шаљу на аеродром Никола Тесла.

Зар није требао да упозори посаду да се време погоршало како би посада имала времена да се припреми на новонасталу ситуацију и да је зато измењена дестинација? Да ли је зато промењена дестинација? Вероватно јесте али; има једно велико АЛИ. Пре него што је одлука донешена време се квари и на аеродрому Никола Тесла. У то време најбољи метео услови су на аеродрому Батајница. Најбољи метео услови, аеродром се познаје као свој џеп, добро познат глас контролора коме се верује и у најлошијем времену; Бандић каже да је у консултацији са РОДТ ОЦ РВ и ПВО донешена одлука о промени дестинације. Он не наводи ко је тачно донео одлуку.

Одлуку може да донесе једна особа, а не две или више. Једна особа доноси одлуку, а остали могу да дају своје мишљење. То је принцип једностарешинствау војсци. Очигледно је да овде своју одговорност имају и официри који се налазе на ОЦ РВ и ПВО као и официр који се налази у КиЗ јер предлажу слетање на аеродром Никола Тесла иако је метео ситуација боља на аеродрому Батајница. Нико од њих не пита посаду за њихово мишљење јер су они ти који треба да донесу крајњу одлуку на основу свих информација које добију, а те информације се од њих крију.

У 21.23 зове АКЛ на аеродрому Батајница да им каже да буду спремни да прихвате хеликоптер ако посада одлучи тамо да слети. Како то кад је већ одлучено да се хеликоптер упути на аеродром Никола Тесла, а посаду нико ништа није ни питао нити им је предочена стварна метео ситуација?

Бандић крије можда најбитнију информацију, а то је када се тачно чуо са Лончаром. У минут тачно наводи када се са ким чуо, осим са њим. Да ли је одлука о промени дестинације донешена пре или после разговора са Лончаром? Да ли је битна информација када се чуо са Лончаром или не просудите сами!

Ако се нисте добро концентрисали на читање извештаја вероватно вам је промакло да је и он био код ВМА. Шта ће он тамо кад је он на годишњем одмору? Да се слика или да помогне? Закључите сами!

Бандић у изјави каже да током лета не командује посади. Шта онда значи СМС који је послао мајору Мехићу о измени дестинације? Да ли је то командовање или не закључите сами!

Без имало стида изјављује да је сигуран да је одлука да се слети на аеродром Никола Тесла била исправна јер је ту посада успешно извршила први прилаз. Да ли је он свестан уопште шта је рекао и колико промила алкохола треба бити у крви да би се овако нешто изјавило? Па зашто посада није слетела у првом прилазу ако је био успешан? Он, као пилот, би морао знати да некад можеш видети писту на 1000 метара удаљености, а да је после уопште не видиш до минимума и да мораш да продужиш на други прилаз.

Пар речи и о извештају комисије

Зашто пар чланова комисије (имена нису битна, па их не наводим) извештавају НГШ о резултатима до којих су дошли пре него су завршили свој рад? Зато што је независна? Па наравно да није, а морала би бити!

У њиховом извештају стоји да је на висиномеру који користи капетан Ђукарић постављен QФЕ притисак аеродрома Батајница, а на висиномеру мајора Мехића QНХ који је добио од АПП Београд. Оба висиномера су морала бити подешена на исту вредност барометарског притиска, у овом случају QНХ, што говори о неискуству капетана Ђукарића. Мислим да нема неспоразума између посаде и контролора, а везано за висину. Мајор Мехић јавља да је на 140 матара висине (по QНХ, јер на његовом висиномеру је та вредност постављена). То је већ испод метео минимума који за стазу 30 износи 533 феет-а (око 170м). Мајор Мехић је вероватно свестан да је око или испод минимума и не сме да иде испод јер процедура налаже да пре или на минимуму продужи и проба други прилаз. Контролор је исто свестан висине хеликоптера, али у жељи да му помогне, говори му да залебди (не знајући да он то не може и да је то у овој ситуацији немогуће) и да настави са спуштањем јер је изнад прага писте, а ту нема препрека.

Комисија је направила велику грешку наводећи да није публикован НОТАМза аеродром Никола Тесла. Већ пар година у НОТАМ-у стоји да не ради ВОР БЕО. Да ли су га користили? Не знам али …

Има још пуно ствари које траже анализу, али о њима други пут.

Аутор: Fighter

Извор: avijaticar.net

Преузето са: AVIJATICAR.NET: Све генералове лажи | СРБИН.ИНФО

Напиши коментар

0 Comments on “АVIJATICAR.NET: Све генералове лажи”

 1. 1. Мајор Мехић је у „Циклонизацији“ Нови Сад (где је хонорарно летео) имао удес. Слупао је хеликоптер (својом кривицом) и једва извукао живу главу!

  – Некада, ако би се тако нешто десило, пилоту годинама није дозвољавано да лети!!!

  2. И поред инсистирања терминалне и аеродромске контроле да Мехић слети на Сурчин, он инсистира да иде на „Бањички вис“ (ВМА).

  – Зашто се Мехић не повинује захтеву контроле летења, већ самостално одлучује да иде где жели (иако се ради о строго конторлисаним условима за инструментално летење – IFR, где МОРА да слуша контролу, осим у случају да му је угрожен живот и ваздухоплов и када опет по предбиђеној процедури и која уосталом и није била примењена, може тако да се понаша)?

  3. Када је Мехић коначно послушао котролу летења и кренуо према Сурчину и када је контроли после промашене писте пријавио да је имао први „miss aproach“ (није видео писту на IFR картама публикованом мнимуму висине), Мехић тражи тзв. навођење („radar vectoring“).

  – Зашто Мехић не слуша контролу летења која га наводи до прага писте и наређује му да лебди, у тренутку када га је контролор јавио да је изнад прага писте и НАРЕДИО му да ту лебди, не би ли, мало-по мало вертикално се спуштајући, коначно угледао писту и безбедно се спустио и зашто наставља да лети „као мува без главе“ и по своме, уопште не слушајући контролу, која тачно зна где се он налази и која га наводи на слетање?

  Закључак:

  1. Крив је мајор Мехић који ОЧИГЛЕДНО НИЈЕ БИО У ТРЕНАЖИ И КОЈИ НИЈЕ БИО ДОВОЉНО ДОБРО ОБУЧЕН ЗА IFR ЛЕТЕЊЕ и кога је на крају ухватила паника и који ВИШЕ ПОЈМА НИЈЕ ИМАО ГДЕ СЕ НАЛАЗИ, због чега је наставио да прави грешку за грешком, на крају у магновењу покушавајући да слети, убивши себе, 5 одраслих људи хранитеља фамилије, новорођенче од 5 дана и уништивши ваздухопловно средство;

  2. Крив је непосредно претпостављени официр који је неприпремљеној и необученој посади хеликоптера наредио да иде на задатак, а да претходно није:
  а) проверио обученост посаде;
  б) консултовао војног лекара због тријаже и одлуке да ли уопште ризиковати животе 6 одраслих људи ради новорођенчета за које се не зна хоће ли уопште преживети лет до Београда;
  в) консултовао своје претпостављене све до начелника авијације (команданта рода).

  3. Криви је начелник авијације који је подлегао притиску политичара.

  4. Криви су политичари (министри) који су ради „виших циљева“ захтевали да новорођенче „по сваку цену“ буде допремљено у Београд.

  Толико о свему !!!

 2. Реченица „експерта“:

  „Контролор је исто свестан висине хеликоптера, али у жељи да му помогне,
  говори му да залебди (не знајући да он то не може и да је то у овој
  ситуацији немогуће) и да настави са спуштањем јер је изнад прага писте, а
  ту нема препрека.“

  Ко каже да је немогуће и ЗАШТО је немогуће, када ХЕЛИКОПТЕР УВЕК (за разлику од авиона) МОЖЕ ДА ЛЕБДИ (и да се лебдећи ДОСЛОВЦЕ ЦЕНТИМЕТАР ПО ЦЕНТИМТАР спушта) и кад процедура о инструменталном летењу ПРЕДВИЂА МОГУЋНОСТ ПРЕЛАСКА СА ИНСТРУМЕНТАЛНОГ ЛЕТЕЊА НА ВИСЗУЕЛАНО (обрнуто не предвиђа, дакле могуће је)?
  У случају да су услови на лтернативном аеродрому били испод минимума за инструментално летење (а то се није могло знати до момента док хеликоптер не долети до Батајнице или било ког другог аеродрома одређеног као алтернативни), било која летелица МОРА ДА СЛЕТИ (наиме још нико никада није ОСТАО У ВАЗДУХУ)!
  Дакле БОЉЕ ЈЕ СЛЕТЕТИ на Сурчин него се шетати од Батајнице до Сурчина и около наоколо, кад ионако мораш, пре или касније да слетиш!
  Уосталом какве су то глупости о ВЕРОВАЊУ контролору летења, када је СВАКИ контролор који је на задатку једнако обучен да даје инструкције и доведе ваздухоплов до слетања!
  Мехић је И МОГАО И МОРАО ДА ЛЕБДФИ ИЗНАД ПИСТЕ И ПОЛАКО СЕ СПУШТА КАДА МУ ЈЕ ТО КОНТРОЛОР РЕКАО, јер захваљујући ТРАНСПОНДЕРУ којим је опремљен хеликоптер Ми-17, КОНТРОЛОР У ДЕЦИМЕТАР, А НЕ У МЕТАР ИМА АПСОЛУТНО СВЕ ПОСТРЕБНЕ ПОДАТЕК О ЛЕТЕЛИЦИ. УОСТАЛОМ, хеликоптер Ми-17 има и радио висиномер уз помоћ кога пилот моше у сваком моменту да види своју висину, ПА ЈЕ МОГУЋНОСТ УДЕСА СВЕДЕНА НА МИНИМУМ!!!
  Толико о „експерту“ !!!