Човек се игра Бога – Модификован људски ембрион

Фото илустрација: FreeDigitalPhotos/Victor Habbick
Фото илустрација: FreeDigitalPhotos/Victor Habbick

Тим кинеских научника раније овог месеца је објавио резултате шокантне студије, али њихово саопштење готово да није имало одјека у јавности.

Истраживачи предвођени Ђунђијем Хангом са Јат-сен универзитета у Гуангџоу објавили су први рад о мењању ДНК људских ембриона.

Пионирско истраживање је контроверзно упркос томе што је спровођено на оштећеним ембрионима који се никад не би могли развити у човека.

Наиме, многи научници верују да је ово зачетак људског инжењеринга који би могао да промени ток еволуције наше врсте.

Како је такав рад могао да прође незапажено? Објављен је 11. априла у мање познатом интернет магазину “Protein and Cell”, након што је одбило да га објави више реномираних стручних часописа, попут “Scence” и “Nature”, делимично због тога што је студија неетична.

То одбијање је показатељ велике поделе у свету напредног генетског истраживања: научници су открили моћан нови алат, али су несигурни по питању тога где их он може одвести.

ЦРИСПР: Нова техника

Идеја која је у сржи медицинске генетике врло је једноставна, иако су детаљи врло сложени. Копије јединственог генетског кода у облику ДНК присутне су у готово свакој људској ћелији.
Људи који пате од генетских поремећаја имају мутације гена, односно измешана “слова” у њиховој ДНК. Научницима је циљ да лече генетске поремећаје тако што ће поправити сам ген.

Фото: vestinet.rs
Фото: vestinet.rs

Они су у последњих неколико година развили моћан метод издвајања дефектних низова ДНК и замене за здрав. Технику је МИТ Тецхнологy Ревиеw назвао “највећим биотехнолошким открићем века”, а Хангов тим је уз помоћ тога спровео ЦРИСПР истраживање.

Техника је развијена праћењем борбе између бактерија и вируса. Тако су истраживачи открили да бактерије користе ЦРИСПР низове гена, као биолошко оружје, како би запамтили, детектовали и распарчали непријатељске вирусе.

Недуго после овог открића, научници су успели да модификују технику тако да циљају генетске секвенце код других живих ћелија.

Хангов тим није тестирао ту технику на здравим људским ембрионима, него на оним код којих развој није текао очекиваним током, а настали су приликом ин-витро оплодње.

Тим је убризгао ЦРИСПР секвенце у 86 ембриона које су циљале гене одговорне за поремећај крви бета таласемију.

Чак 71 ембрион преживео је 48-часовни период колико је ЦРИСПР терапији требало да делује, а 54 је могло бити генетски тестирано.

Само код 28 отклоњене су дефектне секвенце, а још мањи део од тога успео је да “прими” здраве гене.

Оно што још више брине у овој техници је то што је у неким случајевима грешком изазвала мутације у другим деловима генома.

Ако желите да овај захват обављате на здравим ембрионима, морате имати успешност од готово сто процената”, рекао је Ханг.

Зато смо стали. И даље мислимо да је ова грана науке недовољно развијена”.

Клизав терен

Заговорници генетског инжењеринга обично у виду имају потенцијалне користи од таквих видова управљања генима, попут елиминисања одређених наследних болести. Међутим, противници указују на опасности од потенцијалних грешака у генетском инжењерингу, али и друштвеним проблемима које може изазвати такав вид “лечења”.

То су и разлози због којих многе земље забрањују генетско модификовање сперме, јајних ћелија и ембриона.

Фото: pecat.co.rs
Фото: pecat.co.rs

Чак и недвосмислено терапеутске интервенције у једном тренутку могле би поћи путем унапређења гена”, упозорила је група научника у раду објављеном у магазину “Натуре”, мислећи на систем који би на крају могао довести до еугенике и друштва сличног оном у филму “Гатака”.

Међутим, можда су већ закаснили са таквим апелима. Барем четири групе научника у Кини тренутно раде на модификацији људских ембриона, па чак и стручњаци са Харварда и барем једног центра у Бостону.

Предлог Магацин-а:

Играју се Бога, клонирају људе
Старац Пајсије Светогорац: О зачећу

Извор: Б92

Напиши коментар