Црна Гора: Ћирилица истиснута из употребе

cirilicaПриједлог закона о заштити ћириличног писма биће размотрен 16. априла на сједници матичног одбора.

Законодавни одбор је, како је независни посланик Невен Гошовић рекао Дневним новинама, утврдио да је закон у складу са Уставом Црне Горе.

Након расправе у Одбору за просвјету, науку, културу и спорт, како је рекао, створиће се услови да приједлог закона буде уврштен у дневни ред прве наредне редовне сједнице црногорског парламента.

Уставом Црне Горе зајемчена је равноправност ћириличног и латиничног писма, али у стварном животу ћирилица је истиснута из рада државних органа, судова, привредних друштава, јавних установа, из назива фирми, саобраћајних знакова, назива насеља„, објашњава Гошовић.

Додаје да је таква ситуација лоша с обзиром да је ћирилица дио црногорског идентитета.

neven gosovic in4s Гошовић: Ћирилица истиснута из употребе

Ћирилицом су стварана највреднија дјела у Црној Гори, и књижевна и историјска, и она је дио нашег идентитета. То је писмо које је током вјекова присутно у Црној Гори и не смије се дозволити да оно нестане из практичне употребе. Зато је неопходно донијети закон чија ће примјена омогућити да се уставно начело равноправности ћириличног писма оствари и у пракси. Не тражи се било каква доминантност него равноправност коју Устав тражи„, напомиње Гошовић.

Он сматра да је изумирању ћириличног писма највише допринио савремени начин живота и електронски видови комуникације.

У дубоком је интересу овог народа и његове културе, традиције, историје и писмености да се очува ћирилично писмо. Све се то дешава и у држави и у окружењу. Прођимо Подгорицом, погледајмо називе фирми. Ријетко гдје ћемо видјети да је тај назив истакнут на ћирилици. То је нешто што се може успоставити да буде и обавезујуће„, истиче он.

 

Извор: ИН4С

Напиши коментар