Српски немар: Пропада тихи сведок настанка династије Карађорђевић

gorovic

У селу Горович у општини Топола налази се црква која сведочи о стварању династије Карађорђевић. Иако ју је Завод за заштиту споменика културе прогласио непокретним културним добром, она и даље пропада.

Више извора говори о пореклу горовичанске цркве. Српска православна црква је прихватила онај који каже да је из периода цара Душана.

Откако су цркве грађене ова је једна од највећих и најстаријих у Шумадији. Преживела је и период Отоманског царства.

“Црква је обнављана више пута због подлоге и урушавања, акоје видите сада, а дефинитивно је напуштена 1860”, каже Игор Петровић из Културног центра Тополе.

Црква бележи важне и занимљиве тренутке српске историје. Према причама Карађорђевих савременика, вожд је упознао Јелену у оближњем селу и венчао се с њом баш ту. Тако је започело стварање једне од две највеће српске династије.

“Када је украо девојку Јелену из Маслошева, он се и венчао у овој цркви 1786. године, по тврдњи Гаје Пантелића Воденичаревића, иначе пријатеља Карађорђа још од детињства”, каже Петровић.

Пред први бој с Турцима Карађорђе је овде дошао са војском.

Уместо крова, поглед у небеса
Уместо крова, поглед у небеса

“Поласком из Смедеревске Паланке у први бој против Турске војске,, у бој на Руднику он је са војском уз пратњу добошара прошао овим крајем”, каже Игор Петровић.

Он је истраживање о историји цркве, које је финансирало Министарство културе, забележио у својој неодштампаној књизи. Доказао је да су приче народа села Горович, који вековима памти оно што историја није забележила, тачне.

“Они су насељавали ову територију и пре и после Велике соебе народа. Значи, нису одавде одлазили. Можемо говорити о тим људима као чуварима једног историјског догађаја и колективног памћења”, каже Петровић.

Срби већ век и по не могу да препознају културну и историјску вредност цркве која сведочи о њиховом времену. Како не би даље пропадала, општина Топола планира да је заштити посебном стакленом конструкцијом.

Извор: Б92

Напиши коментар