Бриселски споразум без посла и прихода оставиће 218 припадника Цивилне заштите

Civilna
По истраживању које је спровео Београдски центар за безбедносну политику током фебруара и марта, јединице Цивилне заштите на Косову имају 751 припадника.

„Споразум предвиђа интеграцију 483 припадника јединице Цивилне заштите у различите косовске институције. Плус додатних 50 позиција за које ће плате бити обезбеђене из фондова за непредвиђене ситуације током наредне три године“, рекла је истраживачица тог центра Исидора Стакић и додала да статус 218 припадника те службе није решен.

Она је истакла да се то односи на север Косова, док припадници Цивилне заштите јужно од Ибра нису укључени у процес интеграције која би, како је истакла, требало да се заврши до 1. септембра.

Представник запослених у полицијској управи Косовске Митровице, Рајко Шекуларац рекао је да је од око 1.000 припадника МУП Србије, 287 интегрисано у Косовску полицију.

„Процес интеграције полиције је обављен само делимично. Косовске институције нису поштовале Бриселски споразум“, рекао је Шекуларац, наводећи да више од 150 полицајаца на северу Косова није интегрисано, и да има дискриминације припадника МУП Србије јужно од Ибра.

По његовој оцени, интегрисање српских полицајаца у Косовску полицију није донело већу безбедност и поверење.

„Грађани са севера имају негативан став према косовским институцијама. Они су очекивали да ће имати ослонац у полицији, али је поверење мало“, рекао је Шекуларац.

Извор: Актер
Преузето од: Фонд Стратешке Културе

Напиши коментар