Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију: Протест против обавезне вакцинације 10. маја!

stop-obaveznoj-vakcinaciji

Обраћамо Вам се у име свих родитеља у Србији који желе да у најбољем интересу и здрављу своје деце, а у оквиру закона, сходно правима грађана гарантованих Уставом РС, слободно одлучују о њиховој вакцинацији.

Удружење „Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију“ окупља родитеље деце оштећене вакцинама и све слободномислеће грађане који сматрају да вакцинација треба да буде слободна одлука и лични избор, а не део ПРИСИЛНОГ програма здравственог система заштите.

Наше удружење настало је као неминовна последица спонтане организације родитеља окупљених на друштевним мрежама и интернет форумима који су последње четири године размењивали своја искуства и сазнања о последицама и нежељеним поствакциналним реакцијама које су доживела њихова деца.

ФБ група “Невакцинисана деца су здравија од вакцинисане” основана је 2011. године и до данас је окупила двдесетосам хиљада и тристотине чланова. Ову страницу свакодневно прате родитељи из Србије, Македоније, БиХ, Црне Горе, Хрватске и Словеније, али и других земаља првенствено због свепрожимајуће солидарности међу самим родитељима, али и богате датотеке од преко 5000 докумената прикупљаних током претходних година. Осим преведених озбиљних научних и клиничких студија и валидних података који говоре о штетности данашње вакцинације, наша датотека коју предано уређује и води гђа Љиљана Волић уз асистеницију неколико десетина посвећених администратора волонтера, садржи на хиљаде сведочанстава родитеља деце која су имала нежељене реакције од вакцина, са привременим и трајним последицама и оштећењима.

Као група грађана, још увек неформалног удружења, покренули смо две петиције и прикупили 23 000 потписа подршке иницијативи за укидање обавезне вакцинације, а у августу прошле године, поднели смо Уставном суду РС Иницијативу за оцену уставности драконског Закона о заштити становништва од заразних болести који прописује обавезну вакцинацију деце. Због недавних измена овог закона према којима вакцинација деце неће захтевати писмени пристанак родитеља или законског старатеља, а свакоме ко одбије вакицнацију биће изречене новачане казне уз ангажовање Центра за социјални рад, 5. Априла текуће године организовали смо миран протесни скуп у Београду на коме је било више стотина грађана који су јавно захтевали укидање мандаторне вакцинације и доношење новог закона по узору на већину европских земаља у којима је вакцинација препоручена, а родитељи информисани о свим предностима и недостацима овакве медицинске мере.

Упутили смо писмо свим званичним институцијама у Србији, као и сваком од 250 посланика српског Парламента са захтевом за преиспитивањем и уважавањем мишљења родитеља на које се овај спорни закон односи.

Због игноришућег и ниподаштавајућег става доносиоца одлука и скупштинког Одбора за здравље и породицу који се оглушио о све наше апеле и јавне позиве за отвореним дијалогом, “Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију” организоваће 10. маја 2015. у 12 часова, велики протесни митинг у Београду на коме ће између осталих учесника говорити и храбри лекари др Јована Стојковић, публициста Владимир Димитријевић, родитељи деце оштећене вакцинама, адвокати Иво Струјић и Милорад Михајловић, социолог др Миша Ђурковић, новинари и уметници и многи други. Нашу иницијативу подржали су и грађани других земаља, па ће истог дана у подне протестовати и родитељи у Загребу, Дуборвнику, Љубљани, Скопљу, Пловдиву, као и у Нишу, Новом Саду и Јагодини.

Била би нам изузетна част да се, уколико сте у могућности, одазовете нашем позиву и узмете учешће на предстојећем мирном протесном купу у Београду и наравно из угла личних и професионалних уверења поделите са грађанима Ваша сазнања и дате јавну подршку родитељима који се залажу за слободу избора.

Наша деца имају сва права стечена рођењем да расту здрава и срећна, а ми, њихови родитељи имамо одговорност и обавезу да та њихова права штитимо и радимо у њиховом најбољем интересу. Ако се сада не супротставимо овом тоталитарном закону који одузима права појединцу да одбије вакцинацију која носи ризик од повреде и смрти, ако не одлучујемо ми у своје име и име своје малолетне деце, отварамо врата новој подмуклој ери у којој ће се и друге медицинске мере захтевати као обавезне.

Сложно и јединствено до коначног циља,
с поштовањем родитељи и грађани УГ „Грађанска иницијатива за необавезну вакцинациј“
Драгана Баша, представник удружења за односе са јавношћу

 

Саопштење

Поводом неуставних измена Закона о заштити становништва од заразних болести, које су на пленарној скупштинској седници одржаној 13. априла подржала 234 посланика, УГ “Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију” обавештава јавност у Србији да ће се 10. маја 2015. године у Београду (Трг Николе Пашића), Новом Саду (Трг Слободе), Нишу (Трг Краља Милана) и Јагодини (Сквер) у 12 часова, одржати протесни скупови на коме ће грађани који се залажу за информисани приступ препорученој вакцинацији, изразити своје незадовољство и огорченост због наметања присиле, уцена и казни.

Том приликом родитељи ће јавно поставити питања:

– Зашто нити једном није упућен позив представницима удружења родитеља да учествују у састанцима Одбора за здравље и породицу, кад је морална обавеза законодавца да се за сваку измену чланова закона консултује друга страна на коју се закон односи? Зашто се пренебрегава мишљење родитеља и улази у конфликт са градјанима који само штите своја права? Није ли обавеза државе Србије да као потписница међународне Повеље о људским правима утиче на проширивање и унапређивање људских права, уместо да их оваквим изменама закона сужава?

Суштина измена и допуна Закона је додавање члана 25 став 5, који каже да за спровођење обавезне вакцинације није потребан писмени присатнак лица, законског заступника детета, односно лица лишеног пословне способности. Овакава одредба је несутавна јер је у супростности са чланом 25 став 2 Устава Републике Србије који каже да нико не може бити изложен мучењу, нечовечном или понижавајућем поступању и кажњавању, нити подвргнут медицинским или научним огледима без свог слободног датог пристанка, а познато је да сви закони морају бити у сагласности са Уставом због чега ћемо Уставном суду поднети иницијативу за оцену Уставности ове законске одредбе. Такође, ова одредба је у супротнсти са Законом о заштити права пацијената, члан 19 став 1 који каже да, ако је пацијент дете или лишен пословне способности, медицинска мера се може предузети уз пристанак његовог законског заступника.

Овим се доказује да је у питању најозбиљније поништавање родитељског права и дужности да самостално и одговорно одлучује о начину лечења властитог детета и избору предложене медицинске мере, било да је реч о превенцији или терапијском лечењу. Предимензиониране претње и медијска застрашивања која се могу чути последњих дана у јавности због измењеног ЗСОЗБ неће ништа променити у односу на родитеље који су и до сада одбијали вакцинацију искључиво и само из убеђења да чине најбоље у интересу здравље властитог детета.

Са скупа 10. маја у Београду, родитељи деце оштећене вакцинама као и они који су свесни ризика које носи данашња вакцинација ће се удружено обратити Одбору за здравље и породицу и предати документацију која потврђује аргументе на које се родитељи позивају. Осим родитеља, на скупу ће између осталих говорити и др Миша Ђурковић, публициста Владимир Димитријевић, др Јована Стојковић, адвокат Иво Струјић… Биће прочитано писмо подршке др Зорана Миливојевића. Своје учешће потврдили су глумци Слободан Ћустић и Сергеј Трифуновић.

Истога дана, у подне, “За слободу избора” протестоваће и родитељи у Загребу, Дубровнику, Љубљани, Скопљу и Пловдиву, захтевајући укидање мандаторне вакцинације у Хрватској, Словенији, Македонији и Бугарској.

“Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију” позива представнике свих институција, медија и удружења грађана која се залажу за поштовање и унапређивање људских права, да се одазову позиву на овај миран протесни скуп, подрже благовремено и објективно информишу јавност о овом догађају.

Захвални родитељи и слободни грађани
“Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију”
01.мај 2015. године

stop-obaveznoj-vakcinaciji plakatИзвор: Двери Спрпске

Напиши коментар