Хоакин Флорес: Срби и Македонци заједничким снагама против америчког хаоса


srbija makedonija
„ВМРО-ДПМНЕ са коалиционим партнерима вечерас одржава митинг под слоганом „Јака Македонија!“. Према првим проценама, преко 90,000 грађана учествује на највећем митингу у историји Македоније, а очекује се да ће их бити и преко 100,000.“
Република Online |

Све фотографије са скопских „Анти-Мајдан“ демонстрација су продукција Република Online, а видео нам је љубазно уступила RT.

makedonija protest
Како је најављено, скопске демонстрације се одржавају да покажу како садашња влада и поред проблема има већу подршку него што је имају они који протестују против владе.

makedonija protest1А у вези јучерашњих протеста (Флоресов текст је на Fort Russ објављен у касним вечерњим сатима 18.маја, мисли се на „сорошитске“ протесте – прим. прев.) напоменућемо једну изузетно важну ствар: како су нам потврдили извори са терена, а и на основу искуства са шаблонима обојених пролећа, људи су јуче на протест изашли из различитих разлога, у вези актуелних проблема које су покривали македонски медији, од којих су неки стварни проблеми, а друге су произвели прозападни медији и НВО које у Македонији оперишу на „грантовима“ са Запада.

Нема довољно доказа за тврдње да је већина јучерашњих демонстраната тражила оставку премијера. Тим захтевом су прозападни и на новцу са Запада организатори „ивента“ брижљиво снабдевали западне медије. Већ виђено: када је на хиљаде људи изашло на протест, њихово присуство су организатори злоупотребили да им у уста ставе своје речи.

makedonija protest2
Али вечерашњи протести су и појаснили ситуацију: погледајте слике и видећете велики број српских застава.

makedonija protest4
Људи из бивше Југославије (Србије, Македоније…) су политички писменији од других што се тиче тактике обојених пролећа – против њих је употребљивана пре четврт века. Уствари, Срђа Поповић – Србин којег су подржавали Американци и ревностан ученик Џина Шарпа и његових рафинисаних метода Сола Алинског – био је један од главних организатора прозападног петооктобарског покрета.

Пети октобар је оправдао и легитимизовао претходно бомбардовање Београда и Србије, које је, за 76 дана и ноћи 1999.године, за собом оставило више хиљада погинулих и ко зна колико рањених. Доказавши се, Поповић је добио улогу главног „консултанта“ у догађајима у Египту, Сирији и Украјини. Неки га сматрају ратним злочинцем на слободи, а неколико група тражи да буде кривично гоњен.

makedonija protest5
makedonija protest7makedonija protest6
Русија је чврсто стала на страну Србије и Македоније. Што се Македоније тиче, Русија је свим својим ауторитетом стала иза садашње владе, а Србија је добила бројна уверавања да ће у погледу Косова и Републике Српске добити подршку за све што одлучи да уради.

srbija makedonija
Руски министар спољних послова је рекао да Русија сумња да иза терористичког напада 9. маја у Куманову можда стоје Сједињене Америчке Државе, да Македонију казне због подршке Русији.

Срби и Македонци су вечерас наступили удруженим снагама. Срби су у Македонији мањинско становништво, четворица од девет полицајаца убијених 9. маја су били српски Македонци.

Поред слогана, те чињенице су недвосмислено и јасно говориле и њима се супротставило покушају САД да изазову хаос и пустош, са тим је одговорено на јучерашњи проамерички „ивент“.

Заиста живимо у занимљивим временима. Оно што су се многи аналитичари питали пре само неколико месеци, да ли идемо према новом хладном рату, одједном изгледа застарело питање. Сада се чини да је на хоризонту нешто много страшније..

Аутор: Хоакин Флорес
Извор: Fort Russ
За Ћирилизовано, Магацин, ЕВРОАЗИЈА.ИНФО и  СРБИН.ИНФО превео:
Александар Јовановић


Напиши коментар