Канцеларија за КиМ: „Спречите нападе на Србе на Косову и Метохији“

Фото: Танјуг/ Боки
Фото: Танјуг/ Боки

Канцеларија за КиМ упозорила је да привремене институције самоуправе у Приштини и међународне снаге морају да уложе додатне напоре да се напади на Србе спрече.

Канцеларија за КиМ у саопштењу наводи да учестали напади на Србе у покрајини стварају опасну напетост на безбедносно нестабилном подручју и оцењује да је њихов циљ застрашивање повратника и њихово трајно напуштање вековних огњишта.

Напади који су се догодили протеклих дана указују на забрињавајуће стање безбедносног система на КиМ и недовољну посвећеност приштинских институција истинској нормализацији односа и обезбеђивању одрживих услова за суживот на Космету, наводи Канцеларија за КиМ.

Такви и слични напади се могу и морају боље предупредити ефикаснијом истрагом, хапшењем и кажњавањем виновника, који у највећем броју случајева остају неоткривени, али и ефикаснијом превенцијом у виду активности безбедносних структура и контролних пунктова Кфора и полиције на прилазима српским енклавама.

Канцеларија наводи да охрабрује то што је у веома кратком року полиција ухапсила једног и идентификовала другог нападача на Зорана Костића, који је јуче избоден на улазу у село Пасјане код Гњилана, али и указује да актери напада на Вулету Воштића у општини Клина још нису ухапшени.

„Посебно забрињава то што, и поред постојања очевидаца, нису приведена правди лица која су покушала да отму деветогодишњу девојчицу српске националности у селу Бабин Мост код Обилића“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да ни виновници недавног напада на малолетног Николу Савељића код Парка мира у Северној Косовској Митровици још нису ни идентификовани.

Извор: Танјуг

Напиши коментар